Melius Pijnzorg helpt de patiënt met een holistisch behandelprogramma voor pijnklachten.

Freek Weijers is Manueel Therapeut en Mede – Eigenaar van Melius Pijnzorg. De naam Melius is zorgvuldig gekozen en betekent in het latijn – to be better. Melius is een overkoepelende naam met twee verschillende takken. Een kliniek voor invasieve zorg met de Anesthesioloog – Pijnarts en de paramedische tak met onder andere de DAVID toestellen. Binnen deze setting werken de Pijnconsulent, Manueel Therapeut, Psycholoog, Bewegingsagoog en Pijnarts samen onder één dak. Melius heeft momenteel drie locaties in Nederland (Eindhoven, Goes en Breda) en er werken 23 zorgprofessionals.  

Hoe ziet een behandeltraject bij Melius Pijnzorg eruit?

Freek: ‘’het holistisch traject voor patiënten met klachten aan het houding- en bewegingsapparaat is een combinatie van invasieve pijnzorg, pijneducatie en training.

Het grootste verschil tussen reguliere revalidatietrajecten en een behandeltraject bij Melius is de invasieve pijnzorg in het voortraject.  Door de pijnbehandeling van de Anesthesioloog – Pijnarts wordt de belastbaarheid van de patiënt vergroot, is de patiënt in staat om het lichaam beter aan te sturen en dit heeft uiteindelijk een positieve invloed op het eindresultaat’’.

Hoe reageren patiënten op deze holistische benadering van pijnzorg?

Freek: “Patiënten reageren zeer positief op de holistische benadering van onze trajecten. Ze worden niet meer van het kastje naar de muur gestuurd, omdat alle behandelaars samenwerken onder één dak.

De zorg in Nederland is behoorlijk gefragmenteerd en door de verschillende schotten tussen de zorgdisciplines uit te halen en door onze multidisciplinaire overleggen met het hele team van behandelaars kunnen wij onze krachten bundelen en patiënten veel efficiënter helpen. Dit is een absolute meerwaarde voor zowel de patiënt als voor de behandelaar die de beste zorg wil leveren voor zijn of haar patiënt’’.

Waarom hebben jullie voor de DAVID toestellen gekozen?

Freek: ‘’dat is een leuke en tevens interessante vraag! Toen ik in mijn vorige baan begon te werken met de DAVID apparatuur was ik enorm sceptisch over geïsoleerd trainen op bewegingsapparatuur. Echter, toen ik de resultaten zag en de meerwaarde begon in te zien van het testen op mobiliteit en kracht in combinatie met het enthousiasme van patiënten heeft het mijn kijk op geïsoleerd trainen op de DAVID apparatuur volledig veranderd. Wij gebruiken de DAVID toestellen als vast onderdeel van de basistraining. Onze patiënten zijn vaak angstig om te bewegen en de toestellen geven de patiënt een gevoel van veiligheid. We gebruiken de apparatuur als exposure therapy waarbij we regelmatig testen en meten om patiënten het vertrouwen te geven dat ondanks de aanwezige pijnklachten de mobiliteit en kracht van spieren rondom de wervelkolom toenemen. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om functioneel te trainen om de belastbaarheid te vergoten en de algemeen dagelijkse handelingen te bevorderen.

Waar staat Melius Pijnzorg over 5 jaar?

Freek: ‘’wij hebben de ambitie om de beste pijnzorgketen van Nederland te worden. We willen graag binnen vijf jaar een landelijke dekking’’. Bekijk de website van Melius Pijnzorg

Bastiaan Meijer