A terápiás erőtréning enyhíti a szörfös hátfájását, javítja a gerinc mobilitását és izomerejét

Tim Hosking szörfösnek egy ideje hátfájdalmai voltak. Kezelési programja az ausztrál Getback mozgásterápiával a Middle Park Physiotherapy klinikán zajlott. A getback módszer a David Spine Solutiont használja, hogy biztonságos és hatékony gyógytorna segítségével kezelje a különböző hátfájdalmakat. Az eredeti cikk itt, a getback honlapján olvasható. 

Ha egy gyönyörű tengerparti városban élsz Brazíliában, a sok szörfözés és szamba táncolás miatt fontos, hogy erős és rugalmas legyen a gerinced. Tim Hosking 12 éve éli ezt az álmot, egy dél-nyugat-brazíliai Florianopolisi tengerparti városban.

A hátfájás lelassítja a szörfös aktív életmódját

Tim, aki gyermekkora óta lelkes szörfös, a Victoria-i Philip Island hullámain lovagol, a legtöbbet hozza ki a napfényből és a szörfös életmódból Florianopolisban. A hátfájás azonban állandóan kísérti, mióta egy tizenéves korában szerzett gördeszkás sérülés a 20-as évei közepén kiújult.

A problémák akkor kezdődtek, amikor Tim az energiaszektorban végzett munkája miatt sokkal több időt töltött íróasztalnál és repülőgépen ülve. “Akkor kezdett el igazán zavarni, amikor munkába álltam” – magyarázza Tim.

Eddig csak egy enyhe akadály volt. De aztán elkezdtem sokat utazni a munkám miatt, hetente egyszer repülőn ültem, és ez még kopást is okozott. Így aztán 20 éven keresztül jártam csontkovácshoz és manuál terapeutához.

getback back pain treatment for athletes

Tim, aki aktív akart maradni fiatal családjával, úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy egy új módszert keressen a hátfájására, a 12 hét alatt, amit Melbourne-ben tölt.

“Megemlítettem a feleségemnek, hogy szeretném, ha megnéznék a hátamat, mert az ideutazásom után egyre jobban fájt” – mondja Tim. “A feleségemnek valójában elszakadt a vádliizma, mielőtt elutaztunk Brazíliából, ezért felkeresett itt egy gyógytornászt, aki a Getbacket ajánlotta a hátfájás kezelésére.

A terápiás erőtréning a gerinc izmainak mobilizálására és erősítésére

A kezdeti konzultáció és felmérés után a getback Middle Park csapata egyéni programot dolgozott ki Tim stabilizáló gerincizmának (multifidus) erősítésére és mobilitásának növelésére.

“Nagyon nem voltam tisztában azzal, hogy a getback milyen izmokra összpontosít – mondja Tim. ‘A program korszerű és fájdalommentes volt. Heti két alkalommal végeztem körülbelül 12 héten keresztül. ‘Elég következetes voltam, eltekintve egy héttől, amikor újra síelni mentem’.

Nagyon nem voltam tisztában azokkal a bizonyos izmokkal, amelyekre a getback összpontosít.

 

Tim nemrég fejezte be a megkezdett programot, és elvégezte a végső felmérést. Az eredmények is tetszetősek voltak.

‘Az izomerőm növekedése nagyon jó volt. A hajlékonyság is nőtt, de nem annyira, mint az erő.

Akkor is “érezhető különbséget” érzett a mozgásában, amikor Ausztráliában szörfözött vagy amikor a lejtőkön síelt. “Januárban Ausztriában síeltem, és utána sok problémám volt, feszesség és fájdalom” – magyarázza Tim. ‘Amikor itt szörfözni mentem, erősebbnek éreztem magam, de fizikailag is rugalmasabbnak, különösen a felállásnál. ‘És a Hotham-hegyi síelés után már nem voltak ugyanazok az érzések és problémák, mint idén Ausztriában.’

Tim Brazíliába való visszatérése előtti utolsó Getback-edzésén a mozgékonyságának további növelése érdekében különböző gyakorlatokra fog összpontosítani.

best back pain treatment for athlete

Annamari Jarvinen