“Bij chronische rugpijn willen we de oorzaken wegnemen en niet alleen de symptomen”

De CRIMED fysiotherapiekliniek in Poděbrady, Tsjechië, richt zich op een holistische benadering van de behandeling van patiënten met klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. In dit artikel vertelt Kamila Votrubová, directeur en mede-eigenaar, over de filosofie van de kliniek en hoe het centrum de DAVID Spine Solution gebruikt om patiënten met rug- en nekpijn te behandelen.

 

Ik ben Kamila Votrubová, een enthousiaste manager met 18 jaar ervaring in de gezondheidszorg. Sinds oktober 2020 ben ik directeur en mede-eigenaar van CRIMED Clinic. Onze kliniek is een groeiende organisatie, met momenteel 26 medewerkers. Onze filosofie is om naar de patiënt als geheel te kijken.

Physiotherapy in Poděbrady to reduce back pain

 

CRIMED fysiotherapie hanteert een holistische benadering van pijnbehandeling

CRIMED is een orthopedische revalidatiekliniek en wij zijn gespecialiseerd in alle aandoeningen van het bewegingsapparaat bij zowel volwassenen als kinderen. We zijn vooral gespecialiseerd in chronische rugpijn. Het merendeel van onze patiënten bezoekt onze kliniek met aanhoudende rugklachten. Dit is de reden waarom we hebben gekozen voor het David rug concept.

Onze filosofie is om naar de patiënten als geheel te kijken. Wij willen niet alleen de symptomen van de ziekte wegnemen, maar de ziekte genezen en de oorzaken wegnemen. Bij CRIMED proberen we alle noodzakelijke methoden te combineren, inclusief de klassieke allopathische geneeskunde, moderne instrumentele diagnostiek, laboratoriumtests en al het andere dat de moderne geneeskunde te bieden heeft. Wij hebben een systematische aanpak op lange termijn om het probleem op te lossen. Ons doel is om de kwaliteit van leven bij onze patiënt aanzienlijk te verhogen.

“Wij willen niet alleen de symptomen van de ziekte wegnemen, maar de ziekte genezen en de oorzaken wegnemen”.

De kliniek bestaat uit 3 medische poliklinieken voor orthopedie, musculoskeletale geneeskunde en sportgeneeskunde. Daarnaast beschikken we over 6 volledig uitgeruste behandelkamers voor individuele fysiotherapie of massages. Wij bieden ook diensten als IV therapie – Infuus therapie,  elektrotherapie en ontspanningsoefeningen. Voor onze chronische rugpijn patiënten, vertrouwen wij op het DAVID rug concept.

Crimed physiotherapy for back pain relief

 

Medische oefentherapie is heilzaam voor patiënten met chronische rugpijn

Zoals gezegd, de meeste van onze binnenkomende patiënten hebben rugklachten. Sommigen komen zelfs binnen met ernstige chronische rugpijn. De meerderheid van onze patiënten komt via verwijzing van een arts uit een ziekenhuis of via mond-tot-mondreclame.

Eerst hebben de patiënten een consult met onze arts om te zien of ze geschikt zijn voor training met de David rug apparatuur. Als ze toestemming hebben om te trainen, ondergaat elke patiënt de diagnostiek en testen op elk van de 6 verschillende rug toestellen. De tests tonen de mobiliteit en isometrische krachtwaarden van de wervelkolom van de patiënt.

Het EVE-rapport laat tekortkomingen zien in isometrische kracht en mobiliteit van de wervelkolom.

Na de eerste evaluatie en het testen neemt de fysiotherapeut de resultaten van het EVE-rapport met de patiënt door. Hier kunnen de fysiotherapeut en de patiënt allebei eventuele specifieke functionele problemen observeren die de fysiotherapeut tijdens het testen heeft opgemerkt. Dit omvat tekortkomingen in spinale isometrische kracht en mobiliteit. Het EVE-rapport laat zien hoe de patiënt zich verhoudt tot referentiewaarden. Deze referentiewaarden zijn gebaseerd op de resultaten voor een gezonde wervelkolom in relatie tot de leeftijd, het geslacht, de lengte en het gewicht van de patiënt.

De fysiotherapeut en de patiënt bespreken samen de behandeldoelen voor het verminderen van de pijn en het vergroten van kracht en mobiliteit. Het behandelprogramma duurt 12 weken met 2 bezoeken per week.

Crimed physiotherapy for back pain relief

Testen met apparaten veréénvoudigt het pijnbehandelingsproces

Met het EVE softwareplatform is het voor de fysiotherapeut éénvoudig om de juiste hoeveelheid gewicht en bewegingsbereik voor te schrijven. Dit bespaart de fysiotherapeut tijd en hij kan er zeker van zijn dat het David EVE systeem een geschikte hoeveelheid werk heeft ingesteld die de patiënt aankan. De werkbelasting van elke patiënt is geïndividualiseerd en zeer specifiek. Het EVE platform maakt het ook gemakkelijk om deze aan te passen naarmate het behandelprogramma van de patiënt vordert.

Preventieve behandeling is belangrijk om letselrisicofactoren te verminderen.

Na afloop van het pijnbehandelingsprogramma zetten veel van onze patiënten de oefentherapie voort met een preventief behandelprogramma. Ze zijn zo blij met hun resultaten dat ze de vooruitgang die ze hebben geboekt niet willen verliezen. Deze preventieve geneeskunde biedt patiënten die gezond en blessurevrij zijn, een veilige en effectieve manier om hun rug en nek te trainen en de leiding te nemen over hun eigen fitness- en gezondheidslevel.  Preventieve behandeling is belangrijk omdat het helpt veel van de blessure-risicofactoren in de toekomst te verminderen.

David Health Solutions heeft geholpen de kliniek te ondersteunen met data gedreven klinische informatie. Die kan worden opgevolgd met de patiënten door middel van initiële en post-testen. Dit stelt ons in staat om eventuele problemen op te volgen die zich voordoen tijdens de oefeningsfase. We kunnen terugkijken en specifieke pijngebieden aanwijzen met behulp van de pijnvragenlijst. Vervolgens passen we het programma aan door de belasting te verhogen of te verlagen.

EVE vereenvoudigt het handwerk van onze kliniek en digitaliseert trainingsinformatie

Het EVE systeem geeft de patiënt de directe stimulans die nodig is voor motivatie om de behandeling af te maken. Patiënten kunnen het aantal herhalingen zien dat nodig is om elke oefening te voltooien. Het EVE-systeem heeft onze kliniek ondersteund met data gedreven klinische informatie. Dit stimuleert de productiviteit en levert een specifiek geïndividualiseerd programma voor elke patiënt.

Succesvolle patiënten verhalen bewijzen de voordelen van medische oefentherapie

Ik geniet ervan om te zien hoe onze holistische benadering van de behandeling van chronische rugpijn elke dag mensen helpt. Het EVE-rapport hieronder toont één van mijn favoriete succesverhalen van patiënten. Hier zijn de eerste testresultaten van de patiënt in het zwart. De definitieve testresultaten na het 12-weekse programma zijn in het blauw.

 

back pain progress report with medical exercise therapy

Met het David Spine behandelprogramma was deze patiënt in staat om de mobiliteit van de wervelkolom en de isometrische kracht aanzienlijk te verbeteren. Zoals te zien is in het EVE rapport van de patiënt, kwam de grootste verbetering van de lumbale & thoracale wervelkolom regio. Er was een toename van bijna 50%! in rotatie en laterale flexie (links en rechts).

Bij CRIMED zetten we ons in voor de behandeling van rugpijn met een holistische aanpak.

Voor meer informatie, bezoek de CRIMED referentie kliniek webpagina, of CRIMED’s eigen kliniek webpagina!

 

Crimed physiotherapy for back pain relief