Eenvoudige en effectieve oefeningen bij een rotator cuff syndroom

Wij hebben onlangs op diagnose gebaseerde programmasjablonen toegevoegd aan ons EVE softwareplatform. Dit helpt onze klanten bij het bieden van diagnose-specifieke behandelprogramma’s voor een breed scala aan aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Het rotator cuff-syndroom is een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn. Op wereldwijde schaal treft het ongeveer 30 tot 50% van de mensen ouder dan 50 jaar. Het op diagnose gebaseerde sjabloon voor het rotator cuff syndroom biedt een uitgebreid oefensjabloon, met zowel toestel oefentherapie als oefeningen om thuis te doen. Dit artikel geeft een betere kijk op hoe het op diagnose gebaseerde sjabloon eruit ziet voor het rotator cuff syndroom, evenals gratis, downloadbare pagina’s voor gemakkelijk te volgen thuisoefeningen voor het rotator cuff syndroom.

Symptomen en diagnose van het rotator cuff syndroom

De spieren rond het schoudergewricht en hun pezen vormen de rotator cuff. Bij het rotator cuff syndroom raken de pezen in de spieren van de rotator cuff geïrriteerd en ontstoken. De ontsteking leidt tot zwelling en verdikking van de structuren, een toename van de vernauwing en dus een verdere verergering van de irritatie. Het letsel wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, verkeerde werkhoudingen of bijvoorbeeld een val. De aandoening komt het meest voor bij mensen tussen 35 en 50 jaar. In feite treft het 30 tot 50% van de mensen ouder dan 50 jaar.

Belangrijke onderdelen van de behandeling van het rotator cuff syndroom is ervoor te zorgen dat het volledige bewegingsbereik van de schouder wordt benut om de kracht van de rotator cuff spieren te herwinnen, het belang te erkennen van scapulaire controle bij schoudergerelateerde diagnoses, en de posturale impact te evalueren en te corrigeren.

shoulder pain treatment with medical exercise equipmentG660 Glenohumeral external rotation device for shoulder pain treatment.

Op diagnose gebaseerde sjablonen specificeren fysiotherapeutische zorg

Een belangrijke verbetering aan het EVE software systeem, is de nieuwe op diagnose gebaseerde programma sjabloon collectie die beschikbaar is voor alle EVE gebruikers . De kant-en-klare sjablonen bieden revalidatieprogramma’s voor verschillende aandoeningen voor de behandeling van de wervelkolom, nek, schouder, heup en knie. Met deze sjablonen wordt gestreefd naar een holistische aanpak van de revalidatie door doelgebiedspecifieke oefeningen te combineren met ondersteunende oefeningen.

program templates for physiotherapy rehabilitation

Voor een patiënt met een rotator cuff syndroom, wijst de fysiotherapeut het op diagnose gebaseerde sjabloon voor rotator cuff syndroom toe, waarbij rekening is gehouden met het belang van krachttraining. In EVE kan de therapeut het sjabloon doorlopen en eventuele wijzigingen aanbrengen in parameters zoals gewichtsweerstand, range-of-motion, aantal herhalingen en sets, enz. Het sjabloon is gemakkelijk aan te passen aan de individuele behoeften van de patiënt.

Effectieve oefeningen voor de behandeling van musculoskeletale pijn

De doelgerichte oefeningen omvatten toestel oefeningen met de David Shoulder Solution. De toestel oefeningen volgen veilige range-of-motion parameters om de schouder veilig te mobiliseren en te versterken, zonder stress op de gewrichten te veroorzaken. Naast deze doelgerichte schouderoefeningen, biedt dit op diagnose gebaseerde sjabloon rug- en nekoefeningen als belangrijke ondersteunende oefeningen.

De zes schouderoefeningen (uitgevoerd op vijf toestellen) maken de volledige bewegingsrichting van het schoudergewricht mogelijk. Glenohumerale interne en externe rotatie, diagonale schouder abductie, pulldown, chest press en scapulaire abductie zijn ontworpen om de schouder revalidatie te veréénvoudigen met de juiste fixatie en biomechanisch ideale bewegingsbegeleiding. Klik op de afbeelding hieronder om de beweging voor de G510 Scapular Abduction te bekijken.

G510 Scapular Abduction.

Scapular abduction device
Een ander specifiek kenmerk van het sjabloon is dat Glenohumeral interne en externe rotaties unilateraal worden uitgevoerd. De gemeten kracht niveaus van interne en externe rotaties verschillen vaak en patiënten met rotator cuff syndroom hebben moeite om kracht te leveren in het bijzonder voor externe rotatie richting.

Daarom biedt het standaard rotator cuff sjabloon een hoger aantal herhalingen voor interne rotatie dan voor de externe rotatie. Bovendien verschilt het aantal sets bij deze bewegingsrichtingen. De mogelijkheid om al deze parameters in het programmasjabloon te wijzigen, maakt een zeer nauwkeurige individualisering mogelijk. Klik op de afbeelding hieronder om de beweging te bekijken voor de G660 Glenohumeral External rotation device.

Glenohumeral External Rotation Device
 

Oefeningen voor thuis om schouderpijn te verlichten

Functionele oefeningen zijn een integraal onderdeel van het totale behandelprogramma. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met toestel oefeningen en aan een patiënt worden toegewezen om thuis uit te voeren. Op deze manier kunnen therapeuten zorgen voor een doorlopend therapie proces, zelfs buiten de praktijk. Veel aandoeningen hebben unieke kenmerken die gerichte en specifieke oefeningen vereisen ter ondersteuning van de toesteloefeningen. Door de oefenprogramma’s aan te vullen met extra oefeningen, kunnen therapeuten het behandelprogramma nog beter individualiseren en ervoor zorgen dat elke fase van de revalidatie aan bod komt.

rotator cuff syndrome exercises to relieve shoulder pain

Hier is een makkelijk te volgen lijst van thuisoefeningen voor het rotator cuff syndroom. Voel je vrij om een van de onderstaande taalversies te downloaden voor foto’s en beschrijvingen van de voorgestelde oefeningen. Houd er rekening mee dat deze lijst met oefeningen niet volledig is. Het zijn voorbeelden van een aantal veelgebruikte oefeningen voor het rotator cuff syndroom. Raadpleeg een fysiotherapeut voor een individueel behandelingsprotocol.

PDF download – Thuis oefeningen voor rotator cuff syndrome

Home exercises - Nederlands

Voor meer informatie over andere spier- en skeletaandoeningen kunt u terecht op onze pagina’s met patiënteninformatie. Op deze pagina’s vindt u patiënteninformatie over pijnklachten aan de wervelkolom, schouders, heupen en knieën. Bekijk onze pagina’s over het Global Reference Center om te zien hoe onze technologie de musculoskeletale gezondheidszorg transformeert.

Leer meer over de Aanvullende Oefenmodule via de videolink hieronder! Bent u geïnteresseerd in de module voor uw centrum? Neem contact op met uw DAVID-distributeur of de DAVID-helpdesk voor meer informatie.

Additional Exercise Module video