Kuk i Koljeno

Kontrolirani. Blagi. Efektni.

Pogledajte cijeli video

Ciljano, sigurno i učinkovito rješenje.

Koncept David za kuk i koljeno ključ je rješavanja izazova kojima je izložena populacija u zrelim godinama i poboljšanja ishoda operacije u pred- i postoperativnim programima liječenja.

 

Čisto savršenstvo.

Davidova solucija za kuk i koljeno namijenjena je rješavanju raznih poremećaja koji su temeljno vezani za kuk i koljeno, uz pomoć najučinkovitijeg i biomehanički ispravnog dostupnog rehabilitacijskog sustava utemeljenog na oblaku.

Tretman degeneracije pokretom

Priroda je ljudskim zglobovima namijenila vijek od oko 40 godina. Degenerativne bolesti zglobova postale su glavnim uzrokom bola i posljedično, gubitka kvalitete života kod osoba u srednjoj i zrelijoj životnoj dobi.
Popularnost nogometa, hokeja na ledu i skijanja pridonijela je češćim ozljedama poput puknuća medijalnog kolateralnog ligamenta. U medicinskoj se zajednici sve više slažu da kontrolirana fizička aktivnost može biti glavni faktor koji pridonosi sprječavanju i liječenju raznih problema u kuku i koljenu.

Za mnoga mišićno-koštana oboljenja koja zahtijevaju operativni tretman čvrsto se dokazalo da rehabilitacijski mišićni trening značajno poboljšava ishod tretmana.

Više je studija pokazalo da pokret može imati ljekovito djelovanje na bolne zglobove. Kod zglobova kao što je koljeno, koje je relativno jednostavne strukture, pokreti su jednostavni i lako je kontrolirati primijenjeno opterećenje, ali su potrebne posebne sprave da bi se izoliralo ciljano područje radi uspostavljanja potpune kontrole pokreta i opterećenja.

Svi pokreti trebaju početi s ograničenim opsegom i niskim opterećenjem, u granicama tolerancije bola. Vrijeme ima ključnu ulogu jer se fiziološke promjene sporo događaju. Idealan tretman bi trebao trajati tri mjeseca, i poslije se nastaviti naknadnim programom.

 

Uobičajene indikacije

Osteoartritis je najčešći uzrok kronične nestabilnosti u starijoj populaciji. Učinkovitost vježbanja kod osteoartritisa u koljenu i kuku posljedica je sposobnosti vježbi da utječu i uklone senzomotoričku disfunkciju (slabost, zamor i slabu kontrolu), spriječe abnormalno kretanje i obnove normalnu biomehaniku čime se postiže bolji hod, smanjuje se bol i poboljšava funkcija tih zglobova i ekstremiteta.
Medijalni kolateralni ligament jedan je od najčešće ozljeđivanih ligamenata koljena. Tretman ozljeda medijalnog dijela koljena napredovao je od operativnog liječenja do pretežito ne-operativnog tretmana uz odgovarajući funkcionalni rehabilitacijski program. Vrlo rano se počinje s vježbama aktivnog opsega pokreta radi sprječavanja ukočenosti uz istovremene vježbe jačanja.
Nestabilnost patele podrazumijeva dislokaciju, subluksaciju i opću simptomatsku  nestabilnost patele.  Taj poremećaj obuhvaća oko 11% mišićno-koštanih simptoma i više pogađa žene. Nestabilnost patele često se može uspješno liječiti bez operacije. Idealna rehabilitacija podrazumijeva izbjegavanje bola tijekom izvođenja vježbi.
Prednji križni ligament koljena kontrolira pokret potkoljenične kosti (tibije) u odnosu na bedrenu kost (femur) i vodi pokret ispružanja koljena. Cilj tretmana rupture ovoga ligamenta je postizanje najbolje funkcionalne razine za pacijenta, bez rizika od novih ozljeda ili degenerativnih promjena u koljenu.

Znanstveni dokazi

Naša jedinstvena metoda varijabilnog otpora ispitana je u nizu studija, pod nadzorom profesora Paavla Komija, u kojima se David uspoređivao s drugim metodama i uz pomoć EMG-a se ocjenjivala ispravnost zakrivljenosti tijela i učinkovitost treninga.  Rezultati su bili vrlo jasni: Davidovo načelo varijabilnosti zaista je bilo nabolje i imalo je izvrstan učinak zamora na mišiće.

„Zaključno, trenutna otkrića sugeriraju da ponavljane koncentrične kontrakcije ekstenzora koljena uz varijabilni otpor mogu stvoriti optimalne uvjete opterećenja što rezultira izraženim učinkom zamaranja na neuromišićnu izvedbu.“

Npr. učinci zamarajućeg opterećenja s opremom za varijabilni otpor na neuralnu aktivaciju i stvaranje sile ekstenzora koljena, K. Häkkinen, H. Kauhanen and P. V. Komi, Electromyogr. Clin. Neurophysiol. 1988, 28, 79-87.

Jedna je studija usporedila Davidov varijabilni otpor s umjetnim (pneumatskim) opterećenjem (HUR). Rezultati studije su pokazali da je uz ispravno varijabilno opterećenje moguće izazvati veće zamaranje što je od ključne važnosti za obnavljanje funkcije svakog zgloba.

Predstavljena je studija pokazala da, barem kod netreniranih osoba, sprava s utezima izaziva  veće razine perifernog zamora tijekom hipertrofičnog opterećenja. Također je uzrokovala veliki centralni zamor tijekom maksimalnog opterećenja jakosti i snage.

Neuromišićne reakcije na različite protokole opterećenja s otporom pomoću pneumatskih sprava i sprava s utezima, Heikki Peltonen, Keijo Häkkinen, Janne Avela, Journal of Electromyography and Kinesiology (2012). 

Druga je studija uspoređivala varijabilni i konstantni otpor kod potiska nogama i otkrila je da se najbolji rezultat postiže blago povećavajućim opterećenjem uz metodu varijabilnog otpora (koristi se u vježbi na Davidovoj spravi G220 za multifunkcionalni potisak nogama).

“Ova je studija pokazala da korištenje varijabilnog otpora tijekom potiska nogama može povećati silu i, posljedično, EMG aktivnost pri većim kutovima koljena tijekom jednog ponavljanja kontrakcije izvođene ujednačenim ritmom“.

Kinetička i elektromiografska analiza jednog ponavljanja potiska nogu uz varijabilni i konstantni otpor, Simon Walker, Heikki Peltonen, Janne Avela, Keijo Häkkinen, Journal of Electromyography and Kinesiology 21 (2011) 262–269.

Uvijek najbolja kvaliteta

Biomehanički inženjering stvara sigurnost, kontrolu i učinkovitost. Zbog toga optimalno dizajnirane sprave mogu se koristiti jednako i u ranoj fazi rehabilitacije kao i u visokointenzivnim treninzima vrhunskih sportaša.
Learn more

Budućnost kralježnice i ortopedska njega

Preuzmite našu brošuru