Rame

Preciznost.

Pogledajte cijeli video

Optimizacija.

David Solution za rame donijelo je revoluciju u tretman bola u ramenu kroz biomehanički optimizirane pokrete i vizualni biofeedback sustav za usmjeravanje pacijenta.

7 reasons why you should use a Medical Shoulder Device

 

 

 

Bol u ramenu je masovni problem širom svijeta.

Problemi u ramenu uzrokuju najviše bolovanja među mišićno-koštanim oboljenjima (prosječno 15 dana). Bol u ramenu najčešći je mišićno-koštani poremećaj u populaciji starijoj od 65 godina (Taylor, 2005) i njegova se prevalencija učetverostručila u posljednjih 40 godina (Harkness, 2005). Svaka druga osoba bit će pogođena bolom u ramenu rijekom svoga života.

Današnji izazovi

Tradicionalno, fizioterapija koristi vrlo jednostavan pribor poput kolotura za povlačenje utega i gumene trake za rehabilitaciju problema u ramenu. Te metode nisu  mjerljive, ne može ih se snimiti niti ponoviti i vrlo su daleko od biomehanički optimalnih sprava.

Na primjer, široko korištene vježbe s gumenim trakama za unutarnju i vanjsku rotaciju imaju upravo suprotnu krivulju opterećenja u odnosu na krivulju mišićne jakosti: opterećenje ja najveće na kraju pokreta kada su mišići najslabiji. To zglob izlaže nepotrebnom stresu, a učinak treninga je slab.

Obično su sprave za ramena bile primarno namijenjene jačanju velikih mišića gornjeg dijela tijela, ali uzroci bola u ramenu gotovo su uvijek negdje drugdje. Općenito su problemi uzrokovani slabljenjem malih stabilizirajućih mišića ramenog zgloba. Ti mišići rotatorne manšete ne mogu se izolirati uz tradicionalne sprave za vježbu-

Hannah, Daniel Cason, “A Comparison of Strength and Resistance Curves for the Internal and External Rotators of the Shoulder.” (2002). Electronic Theses and Dissertations. Paper 680.

Promjena prema terapiji vježbama.

Danas je sve više dokaza koji  kontinuirano pretpostavljaju vježbe operativnom tretmanu. Očigledno postoje i oboljenja ramena koja zahtijevaju operativni zahvat, ali za većinu problema s ramenom, kao što su uklještenje (ili subakromijalni bolni sindrom kako se danas zove), nema znanstvenih opravdanja za kirurški tretman.

 

Više znanstvenih studija >

“Sindrom ukliještenog ramena jedan je od najčešćih problema s ramenom. Operacija je uobičajeni tretman za taj problem, ali su novije studije pokazale da operacije nisu bolje od aktivnog tretmana:  „artroskopska  akromioplastika nema opravdanje kao tretman za sindrom ukliještenog ramena i zato je treba zaobići kao standardni tretman. Umjesto toga, strukturirani program vježbi treba predstavljati bazu tretmana““. (Ketola 2016).

Precizna izolacija

Uz David Solution za rame mogu se sigurno i  učinkovito aktivirati unutarnji i vanjski rotatori ramena uz stabilizatore lopatice. Optimalni zglobni kutovi i potporna pokretna poluga izoliraju aktivaciju precizno na željene mišiće.

Ovakva izolacija je esencijalna jer će inače aktivnost preuzeti drugi jaki unutarnji rotatori kao što je m. pectoralis major. Kada se rehabilitira bolno rame, za kontroliranu izvedbu vježbe apsolutno je ključna pažljivo dizajnirana krivulja otpora.

Saznajte više >

Vođenje i motivacija

Na svakoj spravi računalni terminal vodi i motivira klijente da točno prate dane parametre koji su propisani u njihovim individualnim programima. Parametri uključuju npr. odabrane pokrete, prilagodbe, opterećenje, opseg pokreta, ponavljanja, brzinu pokreta, napredak, broj i učestalost posjeta. Ti se parametri automatski postavljaju i prilagođavaju uz pomoć programa iz oblaka, a pacijenti odmah dobivaju povratne informacije o svome stupnju uspješnosti izvođenja programa.

Saznajte više >

Uobičajene indikacije

David Solution za rame pogodan je za klijente koji pate od dugotrajnih (subakutnih ili kroničnih), ponavljajućih, postoperativnih ili posttraumatskih problema s ramenom. Problemi poput loše posture, „smrznutog“ ramena, poremećaja rotatorne manšete, nestabilnog ramena, akromioklavikularnih poremećaja zgloba i osteortritisa u ramenom zglobu također su kandidati za rehabilitaciju našim programom vježbi.

Budućnost fizioterapije

Preuzmite našu brošuru