Kralježnica

Kontroliran. Blag. Efektan.

Pogledajte cijeli video

David Spine Solution

DAVID Spine Solution cjeloviti je koncept pregleda i liječenja poremećaja kralježnice i leđa. Ovaj koncept koristi pažljivo ciljane pokrete i kontrolirano opterećenje da bi zaustavio razvoj sindroma slabljenja kondicije povezanog s leđima.

Individualizirani se programi planiraju na temelju upitnika, pregleda i testova. Specijalno dizajnirane sprave omogućuju siguran i efektan način poboljšanja pokretljivosti, jakosti i koordinacije kralježnice.

 

 

„Bol u leđima je među najčešćim poremećajima zapadne civilizacije“.

Prevalencija poremećaja

Bol u leđima je među najčešćim poremećajima zapadne civilizacije i uzrokuje veće financijske troškove kompanija i osiguravajućih društava od svih drugih pojedinačnih poremećaja osim obične prehlade. Do 70% ljudi je doživjelo bol u leđima tijekom života: kod oko 40% se višednevna bolna epizoda pojavila u posljednjih 12, a kod oko 25% u posljednja 3 mjeseca.

Metode i izvori podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za procjene globalnog troška od oboljenja za 2010.-2011. WHO, Geneva, studeni 2013.

Sindrom slabljenja kondicije

U većini slučajeva bola u leđima nije moguće postaviti specifičnu dijagnozu poput hernije diska. Međutim, bez obzira na uzrok bola, on će uzrokovati izbjegavanje fizičke aktivnosti, daljnje slabljenje jakosti i koordinacije leđa i posljedično narušavanje integriteta strukture tkiva.

To može izazvati štetni ciklus koji izaziva sve veći bol i gubitak funkcije i, ako se produži, psihičke posljedice. Kada problem dosegne tu razinu, tradicionalne metode tretmana su beskorisne, a mogućnost stjecanja trajnog invaliditeta vremenom se značajno povećava.

Pokret kao lijek

Više je studija pokazalo da pokret može imati ljekovito djelovanje na bolne zglobove. Kod zglobova kao što je koljeno, koje je relativno jednostavne strukture, pokreti su jednostavni i lako je kontrolirati primijenjeno opterećenje.

Kralježnica je, međutim, vrlo složena struktura koja uključuje kralješke, diskove, ligamente, dinamičke rotatore i međukralježnične mišiće kao i velike, većinom statičke potporne mišiće.

Kada se u jednadžbu uvrste bol i gubitak koordinacije, izuzetno je teško početi s vježbama koje će biti u potpunosti kontrolirane. Potrebne su posebne sprave da bi se moglo izolirati ciljano područje i osigurati potpuna kontrola pokreta i opterećenja.

Svi pokreti trebaju početi s ograničenim opsegom i niskim opterećenjem, u granicama tolerancije bola. Vrijeme ima ključnu ulogu jer se fiziološke promjene sporo događaju. Idealan tretman bi trebao trajati tri mjeseca, i poslije se nastaviti naknadnim programom.

Više studija je pokazalo da pokret može djelovati kao lijek za bolne zglobove.

Indikacije i kontraindikacije

David Spine koncept može uspješno tretirati većinu poremećaja u leđima. U njih su uključeni i nespecifičan bol u leđima, degenerativne promjene, hernije i postoperativna stanja. Za sudjelovanje u tretmanu potrebno je da nadležni kirurg da svoj pristanak unutar četiri mjeseca nakon operacije (ako je riječ o postoperativnom stanju) i da specijalist isključi bilo kakve kontraindikacije, kao što su tumori, akutne upale i nedavni lomovi. Za uspješan tretman potreban je pacijentov pristanak i  motivacija za sudjelovanjem.

10 reasons for using a back extension machine

Evaluacije

Individualizirani programi zahtijevaju iscrpno poznavanje pacijentove anamneze, sadašnjeg stanja i fizičke sposobnosti. Standardni protokol evaluacije uključuje potvrđeni upitnik i anamnezu, profile bola i pacijentovu samo-procjenu. Evaluacija u fizioterapiji podrazumijeva ispitivanje posture, funkcionalnih nedostataka i ograničenja. Testovi uz pomoć sprava procjenjuju jakost i pokretljivost u svim ravninama pokreta.

Rezultati se bilježe u bazu podataka. Može se ispisati vrlo slikovit profil kralježnice i usporediti dobivene rezultate s normativom. Evaluacije se izvode prije, tijekom i nakon tretmana te tako omogućuju objektivne izvještaje o postignutim ishodima tretmana za liječnike i osiguravatelje, ali i za klijente kojima mogu pridonijeti motivaciji.

Program tretmana

Krajnji cilj uspješnog tretmana je smanjiti bol i povećati kvalitetu života. Kako bi se taj cilj ostvario, aktivna terapija treba biti progresivna i u skladu sa sposobnošću svakog pojedinca da se prilagodi promjenama.

Tretman se uvijek temelji na pregledu i procjeni svakog klijenta pojedinačno. Napredak programa slijedi subjektivnu procjenu klijenta o otporu i indikatorima bola.  Zadani program koncepta Spine podrazumijeva siguran početak koji se može koristiti u ranim stadijima rehabilitacije. U početku se pokreti izvode u malom opsegu i s laganim opterećenjem.

Prostorno učinkovito rješenje.

Prostorija za tretman ne treba biti veća od 25m2.

Znanstveni dokazi

Vrednovanje

U suradnji sa Sveučilištem Cologne u Njemačkoj izvedene su EMG validacijske studije da bi se otkrilo aktivira li zaista Davidovo načelo izolacije ciljane mišiće, a blokira jake okolne mišiće. Studije su na izvrstan način pokazale da jaki ekstenzori kuka nisu samo blokirani nego inhibirani uz stvaranje visoke razine aktivacije u ciljanim spinalnim mišićima.

Medicina

Postoji komplet od tri izdana izvještaja o ishodima tretmana koje je objavio  FPZ, lanac od više od 200 licenciranih centara za kralježnicu u Njemačkoj. Ta izdanja bave se raznim mjerama ishoda tretmana kao što su intenzitet bola. frekvencija bola, dani bolovanja, posjeti doktoru itd. Broj slučajeva u tim kompletima podataka je vrlo velik, od 4.559 do 37.943. subjekata. Rezultati su izvrsni. Na primjer, 41% pacijenata nakon programa i mirovanja riješilo se bola, a kod 88% bol se značajno smanjio.

Npr. Integrierte Versorgung Rückenschmerz, Wissenschaftliche documentation 2006 – 2008, Dr. Frank Schifferdecker-Hoch, FPZ

Ekonomija

Osiguranje Gothaer otkrilo je da je istraživanje tretmana leđa osiguravajućim društvima donijelo gotovo peterostruku uštedu troškova za bolovanje i druge medicinske troškove.

Povrat uloga  za koncept kralježnice je 4.7:1 što znači da svaki euro uložen u usluge koncepta kralježnice dovode do uštede od 4.70 eura.

Manuelle Medizin 2006, 44:308–312, Springer Medizin

Inovativni tretmani za probleme mišićno -koštanog sustava

Preuzmite našu brošuru