Csípő- és térdfájdalom diagnózisa és kezelése

Csípő- és térdpanaszoktól szenved?

Csípő- és térdpanaszok bármely életkorban jelentkezhetnek. Okozhatja őket sport, túlterhelés vagy degeneráció. Néha nem egyértelmű, hogy a csípőfájdalom a csípőízület rendellenességéből ered-e, vagy a testrész, például az ágyéki gerinc, a medence vagy a térd rendellenessége okozza. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a csípő- és térdízületi fájdalmak egyik fő oka a mozgáshiány. Az izomerő és az ízületi mobilitás javítása érdekében fontos, hogy a terápia biztonságos, ellenőrzött és pontos legyen.

 

 

Gyakori csípő- és térdfájdalom tünetek

  • Izomfájdalom, izom gyengeség, érzékenység és duzzanat a csípőben és a térdízület környékén.
  • Lábba sugárzó fájdalom
  • Zavart járásminták
  • Csökkent mozgástartomány

 

 

A csípő- és térdproblémák okai

A csípő- és térdfájdalmat okozhatják sérülések, ismétlődő terhelés, mechanikai problémák és különböző típusú ízületi gyulladások. Az izomerő hiányosság kulcsfontosságú tényező a csípő- és térdproblémák kialakulásában. A csípő izmai, például a gluteus medius, szabályozzák a térd helyzetét, amikor sétál, fut vagy ugrik.

Egy sérülés érintheti a térdízületet körülvevő szalagok, inak vagy nyáktömlők (bursae) bármelyikét, valamint az ízületet alkotó csontokat, porcokat és szalagokat. A gyakori térdsérülések közé tartoznak:

Az osteoarthritis az idősödő népesség körében a krónikus fájdalom leggyakoribb oka. A térd- és csípőízületi osteoarthritis mellett végzett mozgás hatékonyságát annak tulajdonítják, hogy képes visszafordítani az izmok szenzomotoros diszfunkcióját (gyengeség, fáradtság, rossz kontroll), megelőzni a rendellenes járást és helyreállítani a normális biomechanikát. Ezek együttesen javítják a járási képességet, csillapítják a fájdalmat és optimalizálják a funkciókat.

Az oldalszalag a térd egyik leggyakoribb esetben sérülő szalagja. A térd oldalszalag sérülésének kezelése a műtéti beavatkozástól a megfelelő funkcionális rehabilitációs programmal kísért, többnyire nem műtéti kezelésig fejlődött. A merevség megelőzése érdekében,az ízületi mozgásterjedelem helyreállítását a rehabilitáció korai szakaszában elkezdik és ezzel párhuzamosan erősítő gyakorlatokat végeznek.

A patella instabilitás, a patella ficamát, a patella szubluxációt és az általános tünetekkel járó patella instabilitást jelenti. Ez a térdkalács instabilitására utal. A mozgásszervi fájdalomtünetek 11%-át teszik ki, és a nők esetében nagyobb az előfordulási gyakoriságuk. A patelláris instabilitás gyakran műtét nélkül is sikeresen kezelhető. Az ideális rehabilitáció megköveteli a fájdalom kerülését a testmozgás során.

A térd elülső keresztszalagja szabályozza a lábszárcsont (sípcsont) mozgását a combcsonthoz képest, és a térd nyújtása a feladata. Az ACL-szakadások kezelésének célja a beteg számára a legjobb funkcionális szint elérése anélkül, hogy újabb sérüléseket vagy degeneratív elváltozásokat kockáztatna a térdízületen belül.

 

 

Csípő- és térdpanaszok kezelése

A DAVID terapeuta a csípő és a térd állapotát méri saját fejlesztésű orvostechnikai berendezésünkkel, amely izomerő-, mobilitás- és erő-egyensúly tesztelési funkciókkal rendelkezik. Az eredményeket összehasonlítja az egészséges csípő és térd normatív értékeivel, figyelembe véve a páciens magasságát, súlyát, életkorát és nemét. Ezen információk alapján személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki a mozgásterápiához. Rendkívüli klinikai eredményeket tudunk felmutatni, jelentősen megnövekedett mobilitással, állóképességgel és erőnléttel, ami segít az élet minőség javításában.