GERINC

Kontrolált. Kíméletes. Hatásos.

Videót nézni

David Gerinc Solution

A David Gerinc Solution egy átfogó értékelési és kezelési koncepció a gerincbetegségek kezelésére. A koncepció gondosan célzott mozgást és ellenőrzött terhelést alkalmaz a gerincfájdalommal összefüggő dekondicionált  szindróma visszafordítására.

Az egyénre szabott programok tervezése kérdőív, fizikai értékelések és tesztek alapján történik. A speciálisan tervezett eszközök biztonságos és hatékony módot nyújtanak a mobilitás, az erő és a gerinckoordináció javítására.

 

“A hátfájás a nyugati társadalmak a leggyakoribb betegségei közé tartozik”

Előfordulási arány

A hátfájás az egyik leggyakoribb betegség a nyugati társadalmakban, amely több pénzügyi veszteséget okoz a vállalatoknak és a biztosítási rendszereknek, mint bármely más betegség, kivéve a megfázást. Az emberek 70%-a tapasztalt hátfájást valamikor élete során; körülbelül 40%-nak volt egy napnál tovább tartó fájdalma az elmúlt 12 hónapban, és körülbelül 25%-nak az elmúlt három hónapban.

A WHO útmutatásai és adatforrásai a globális betegségteher becsléséhez 2010-2011, WHO, Genf 2013. november.

Dekondicionált szindróma

A legtöbb hátfájás esetén nem lehet konkrét diagnózist, például porckorongsérvet megállapítani. Azonban a fájdalom az októl függetlenül a fizikai aktivitás elkerülését okozza, tovább gyengítve a gerinc erejét és koordinációját, és végül befolyásolja a szövetszerkezet integritását.

Ez ördögi kört idézhet elő, ami több fájdalmat, funkcióvesztést, amennyiben elhúzódik, pszichológiai érintettséget is eredményezhet. Amikor a probléma elérte ezt a szintet, a hagyományos kezelési módszerek eredménytelenek és az idő múlásával jelentősen megnő a maradandó károsodás lehetősége.

A mozgás, mint gyógyszer

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre. Az olyan ízületeknél, mint a térd, amelyek viszonylag egyszerű szerkezetek, a mozgások egyszerűek, a terhelés pedig könnyen adagolható egy  kontrollált helyzetben.

A gerinc szerkezete azonban nagyon összetett, amely magában foglalja a csigolyákat, porckorongokat, szalagokat, dinamikusan működő forgató- és intervertebrális izmokat, valamint a nagy, többnyire statikusan működő támasztóizmokat.

Ha a fájdalom és a koordináció elvesztése hozzáadódik az egyenlethez, rendkívül nehéz kontrollált módon elkezdeni a fizikai gyakorlatokat. Speciális eszközökre van szükség a célterület elkülönítéséhez, valkamint a mozgás és a terhelés teljes ellenőrzéséhez.

Minden mozdulatot korlátozott mozgás tartománnyal és alacsony terheléssel kell kezdeni, a fájdalomtűrés határain belül. A türelem elengedhetetlen, mivel a fiziológiai változások lassúak. Az ideális kezelésnek három hónapig kell tartania, és ezt követően egy folyamatos fenntartó programra van szükség.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre.

Javallatok és ellenjavallatok

A legtöbb gerincbetegség sikeresen kezelhető a David Gerinc Concept segítségével. Ide tartoznak a nem specifikus hátfájás, a degeneratív elváltozások, a herniák és a műtét utáni helyzetek. A részvételhez az esetleges ellenjavallatok szakorvos általi kizárása és a kezelő sebész hozzájárulása szükséges a műtétet követő négy hónapon belül. Az ellenjavallatok közé tartoznak a daganatok, akut gyulladások és a közelmúltban bekövetkezett törések. A sikeres kezeléshez a páciens beleegyezése és részvételi motivációja szükséges.

10 reasons for using a back extension machine

Felmérés

Az egyénre szabott programok megkövetelik a páciens hátterének, jelenlegi állapotának és fizikai kapacitásának alapos megértését. A standard kiértékelési protokoll validált kérdőívet tartalmaz, valamint a beteg hátterét, a fájdalomprofilokat és az önértékelést. A fizioterápiás értékelés felméri a testtartást, a funkcionális hiányosságokat és korlátokat. Az eszközalapú tesztek az erőt és a mobilitást minden mozgássíkban magukban foglalják.

Az eredményeket egy adatbázisban rögzítjük, és egy nagyon szemléltető gerincprofilt lehet kinyomtatni, összehasonlítva a teszteredményeket a normatív adatokkal. A kezelési program előtt, közben és után végzett értékelések objektív eredményjelentést adnak az orvosoknak és a harmadik félnek, valamint további motivációt adnak a páciensnek.

Kezelési program

A sikeres kezelés általános célja, hogy a tapasztalt fájdalom csökkenjen és az életminőség javuljon. E cél elérése érdekében az aktív terápiának progresszívnek kell lennie, és összhangban kell lennie az egyén változáshoz való alkalmazkodási képességével.

A kezelés mindig egyéni elbírálás alapján történik. A program előrehaladása követi a páciens által tapasztalt rezisztencia és fájdalommutatók szubjektív értékelését. A Gerinc Concept alapértelmezett programja biztonságos kezdést biztosít, amely a rehabilitáció korai szakaszában használható. Kezdetben a mozgási tartományt kicsire és a terhelést könnyűre tervezték.

Helytakarékos megoldás

A kezelőszoba akár 25 m2-es is lehet.

 

 

 

Tudományos alátámasztások

Validálás

Az EMG validációs vizsgálatokat a németországi Kölni Egyetemmel együttműködve végezték annak kiderítésére, hogy David izolációs elve valóban elfárasztja-e a célzott izmokat és blokkolja-e az erős, környező izmokat. Ezek a vizsgálatok gyönyörűen bizonyították, hogy az erős csípőfeszítők nem csak blokkoltak, de valójában erejükben gátoltak is, ami magas szintű aktivációt eredményezett a gerinc célzott izmaiban.

The Spinal Muscular Profile, Achim Denner, Springer 1992

Orvosi

Az FPZ, – több mint 200 engedéllyel rendelkező németországi gerincközpontból álló lánc- három eredményjelentést tett közé. Ezek a publikációk különböző szempontú méréseket vizsgálnak, mint például a fájdalom intenzitása, a fájdalom gyakorisága, a betegszabadság napjai, az orvoslátogatások stb. Az N értékek ezekben az adatkészletekben nagyon nagyok, 4559 és 37943 alany között mozognak. Az eredmények kiválóak. Például a betegek 41%-a fájdalommentes volt a program után, a többiek 88%-ánál pedig szignifikánsan csökkent a fájdalom.

E.g. Integrierte Versorgung Rückenschmerz, Wissenschaftliche documentation 2006 – 2008, Dr. Frank Schifferdecker-Hoch, FPZ

Gazdasági

A Gothaer biztosítás bizonyította, hogy a gerinc kezelésbe való befektetéssel a biztosítótársaság csaknem ötszörösét spórolta meg az egészségügyi és betegszabadság költségein.

„A befektetés megtérülése a gerinc-koncepcióban 4,7:1, ami azt jelenti, hogy a gerinc concept szolgáltatásokba fektetett minden euró 4,70 euró megtakarítást eredményez.

Manuelle Medizin 2006, 44:308–312, Springer Medizin

A gerinc- és ortopédiai ellátás jövője

Fehér könyvünk letöltése