David Tréning gépek

Tréning gépek a gerinc számára

Ellenőrzött. Kíméletes. Hatékony.

Videót nézni

Speciális edzőgépek hát- és nyakfájás esetén

A csúcstechnológiával és adat vezérelt megoldásokkal felszerelt DAVID Spine Concept gépek kulcsfontosságú a mozgásterápia átalakításában és a célzott, személyre szabott, mérhető betegintervenciók megvalósításában.

A DAVID az 1980-as években történt megalakulása óta elkötelezett a korszerű edzőberendezések kifejlesztése és gyártása iránt, melyeket különböző egészségügyi intézmények számára értékesít. Az évek során a DAVID kiterjesztette értékesítési hálózatát különböző kontinensekre, így erős globális jelenlétet teremtett.

 

 

A hátfájás a nyugati társadalmakban a leggyakoribb betegségek közé tartozik.

A mozgásszervi panaszok első vonalbeli kezelése

A kutatások és a klinikai bizonyítékok a mozgásterápiát a mozgásszervi panaszok első vonalbeli kezelésének tekintik. A testmozgás hatékonyságát a fájdalom csökkentésében, az ízületi mobilitás helyreállításában és az érintett területek megerősítésében, a tudományos szakirodalom széles körben dokumentálta, és a fizioterápiás egyesületek világszerte támogatják.

A DAVID Spine Equipment tökéletesen illeszkedik a bizonyítékokon alapuló mozgásterápia elveihez. A rehabilitációs technológiában sokéves tapasztalattal rendelkező mérnökök és sportszakemberek csapata által tervezett DAVID gépek speciális mozgásszervi állapotokra kínálnak megoldásokat. A berendezés kíméletes ízületi mozgást biztosít, miközben a lehető legnagyobb neuromuszkuláris tréninghatást biztosítja, így a fizioterapeuták számára hatékony eszköz a kezelés nyújtásában.

 

Dekondicionáltság szindróma

A legtöbb hát- vagy nyakfájás esetén nem lehet konkrét diagnózist felállítani, például porckorongsérvet. A fájdalom okától függetlenül azonban mozdulatlanságot okoz, ami tovább gyengíti a hátizmok erejét és koordinációját, és végül hatással lesz a szöveti struktúrára is.

Ez egy ördögi körforgást eredményezhet, ami még több fájdalmat és funkcióvesztést, és hosszútávon pszichológiai hatásokat is okozhat. Ha a probléma elérte ezt a szintet, a hagyományos kezelési módszerek használhatatlanok, és az idő előrehaladtával jelentősen megnő a maradandó mozgáskorlátozottság lehetősége.

 

 

Adat vezérelt eszközalapú mozgásterápia

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre. Az olyan ízületek esetében, mint a térd, amelyek viszonylag egyszerű szerkezetűek, a mozgások nem bonyolultak, és a terhelés könnyen és ellenőrzött módon alkalmazható.

A gerinc azonban összetett szerkezetű, amely csigolyákat, porckorongokat, szalagokat, dinamikusan működő rotátor és intervertebrális izmokat, valamint nagy kiterjedésű, többnyire statikusan működő támasztóizmokat foglal magában.

Ha az egyenlethez fájdalom és koordinációvesztés is társul, nehéz a mozgásterápiát ellenőrzött módon elkezdeni. Speciális eszközökre van szükség a célterület izolálásához, a mozgás és a terhelés teljes ellenőrzéséhez. Minden mozgást korlátozott tartományban és alacsony terheléssel kell kezdeni a fájdalomtűrés határain belül. Az időtáv lényeges, mivel az élettani változások lassúak. Az ideális kezelésnek három hónapig kell tartania, és utána folyamatos fenntartó programmal kell folytatódnia.

Denner A. Muskuläre Profile der Wirbelsäule. Berlin, Heidelberg; Springer; 1997. Chapter 7.4, Ergebnisse Eigener Reliabilitäts- und Validitätsuntersuchungen; p. 163–178.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre.

 

 

Javallatok és ellenjavallatok

A legtöbb gerincbetegség sikeresen kezelhető a David Spine Concept segítségével. ide tartozik a nem specifikus hátfájás, a degeneratív elváltozások, a gerincsérv és a műtét utáni állapotok. A részvételhez az szükséges, hogy a szakorvos kizárja az esetleges ellenjavallatokat, és a sebész beleegyezését adja műtétet követő négy hónapon belül. Az ellenjavallatok közé tartoznak a daganatok, az akut gyulladások és a közelmúltban bekövetkezett törések. A sikeres kezeléshez a beteg beleegyezése és részvételi hajlandósága szükséges.

10 reasons for using a back extension machine

Ha a testmozgás gyógyszer, miért nem ismerjük az adagot?

Sok egészségi állapot esetében kevés az adat a testmozgás alkalmazásáról. Ha a testmozgás gyógyszer, akkor nem világos, hogyan írják fel és adagolják, ami potenciálisan korlátozza a kutatásból a gyakorlatba való átültetést.1

A DAVID Spine Concept segítségével objektív méréseket lehet végezni az ízületi mobilitás és az izometriás erő tesztelésének segítségével. A teszteket referencia adatokkal hasonlítják össze, és az értékek különböző diagnózis-alapú tréning sablonokká alakíthatók át.

1. Hansford H.J, Wewege M.A, Cashin A.G, Hagstrom A.D, Clifford B.K, McAuley J.H, Jones M.D. If exercise is medicine, why don’t we know the dose? An overview of systematic reviews assessing reporting quality of exercise interventions in health and disease. British Journal of Sports Medicine, 2022.

 

Tréning program a mesterséges intelligencia segítségével

A sikeres kezelés általános célja az érzékelt fájdalom csökkentése és az életminőség javítása. E cél elérése érdekében az aktív terápiának fokozatosnak kell lennie, és összhangban kell állnia az egyén változásokhoz való alkalmazkodási képességével. A kezelés mindig egyéni értékelésen alapul. A program progressziója a páciens szubjektív értékelését követi az érzékelt ellenállás és a fájdalommutatók alapján.

A Spine Concept standard programja biztonságos kezdési lehetőséget nyújt, amely a rehabilitáció korai szakaszában alkalmazható. A biofeedbacken és mesterséges intelligencián alapuló programszabályok biztosítják a megfelelő edzés stimulust.

EVE terápiás szoftver

Az átfogó EVE szoftverplatform (több mint 20 különböző nyelven elérhető) a terapeuták számára elengedhetetlen a tréning gépek kezeléséhez. A szoftver tréning sablonokat hoz létre, elemzi a páciensek eredményeit és nyomon követi a páciensek teljesítményét. A szoftver mesterséges intelligenciát és a beteg biofeedbackjén alapuló algoritmusokat használ. Az EVE szoftvert úgy tervezték, hogy minimalizálja a terapeuták adminisztratív terheit, hogy a páciensekre koncentrálhassanak.

 • Beviteli automatizálás – Email és szöveges felvételi űrlapok és funkcionális eredmények a betegeknek
 • Funkciómérés – mobilitás és izometrikus tesztfunkciók
 • Terápiaszoftver – Könnyen dokumentálja a kezeléseket napi jegyzetekkel
 • Tréning programok – Tréning programok automatizálása mesterséges intelligencia segítségével
 • Otthoni gyakorlatok – otthon végezhető gyakorlatok
 • Egészségügyi kérdőívek – Egészségügyi kérdőívek digitalizálása
 • Időpontok ütemezése – APP-on és beépített naptárakon keresztül
 • Hl7/API integráció – Csatlakoztassa az EVE-t a meglévő EMR rendszeréhez vagy más szoftver/hardver gyártókhoz.

További információk az EVE szoftverplatformról

 

 

A betegek bevonása az EVE mobilalkalmazással

Az önálló irányításhoz a betegportálként működő alkalmazás nagyon felhasználóbarát és hatékony kommunikációs mód, amely minimalizálja a terapeuta adminisztratív tevékenységét. Az EVE alkalmazás egy interaktív mobilalkalmazás az edzési adatok nyomon követésére és az edzésprogramok megosztására.

 • Útmutatás és nyomon követés otthoni gyakorlatokhoz
 • Beszéljen a terapeutájával vagy a csoporttagokkal
 • Kezelje a terapeutával vagy a tréning csoporttal való időpontokat
 • Feladat modul értesítésekkel az egészség javítása érdekében
 • A képzési eredmények és jelentések áttekintése

More information

Sikeres üzleti modell az adat vezérelt eszközalapú mozgásterápia révén

Hogyan különböztetheti meg központját a többitől, és hogyan teheti nyereségessé a mozgásterápiába való befektetését? Szolgáltasson hozzáadott értéket az érdekelt felek számára, és hozzon létre sikeres üzleti modellt fizioterápiás, csontkovács rendelők, kórházak, rehabilitációs központok, edzőtermek és idős otthonok számára.

A DAVID edzőgépek hatása

A DAVID az 1980-as évek óta fejleszt edzőgépeket fizioterápiás központok, kórházak, csontkovács rendelők, rehabilitációs központok, idős otthonok, edzőtermek és katonai bázisok számára. A DAVID világelső az adat vezérelt edzőberendezések terén, és több mint 600 gépparkot telepített egészségügyi létesítményekbe Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában.

A legmodernebb edzőgépeket Finnországban (Európában) gyártják, és számos validációs és eredményalapú tudományos cikk támasztja alá.

More information

 

Helytakarékos megoldás

A kezelő helyiség akár 25 m2-es is lehet.

Tudományos bizonyítékok Gerinc koncepció

 

Validáció

Izomaktivitás a célzott izmokban a gerinc különböző mozgásirányaiban

Cél
A célizmok izomaktivitásának elemzése más izmokhoz képest a David Spine gépekkel.

Módszerek
Az EMG-t a célizmok izolációjának vizsgálatára használták maximális izometriás összehúzódás során. A 110-es és 130-as gépekkel az izomaktivációt szubmaximális dinamikus izommunka (1 RM 70%-a) során is vizsgálták.

Eredmény
Úgy tűnik, hogy a David Spine gépekben történő izolálás hatékonyan aktiválja a célzott izmokat és gátolja a többi izmot.

Denner A. Muskuläre Profile der Wirbelsäule. Berlin, Heidelberg; Springer; 1997. Chapter 7.4, Ergebnisse Eigener Reliabilitäts- und Validitätsuntersuchungen; p. 163–178.

Egészségügyi

Aktív, célzott és mért eszközalapú terápia a derékfájás kezelésére a David Spine koncepcióval. 2 kezelési protokoll összehasonlítása.

Cél 
Az eszközalapú terápia hatékonyságának meghatározása derékfájás esetén.

Módszerek
Két különböző kezelési protokoll a David Spine Concept segítségével:

 • Kiterjesztett protokoll: 24 edzés alkalom, gépek: G110, G120, G130, G150.
 • Rövid protokoll: 16 alkalom, gépek: G110, G120. A betegek hetente kétszer edzettek 20-40%-os terheléssel, 20 ismétléssel, 4,5-5 másodperces ismétlési időtartammal.
 • Eredmény értékelés mérőszámok: mozgáskorlátozottság (ODI), fájdalom (VAS), funkcionális állapot (erő, ROM).

Eredmény
A kezelés végén, mindkét programban számszerűen szignifikáns javulás volt tapasztalható a mozgáskorlátozottság, a fájdalom és a funkcionális állapot tekintetében.

Langella F, Boido E, Basso S, Bassi C, Biber Z, Vanni D et al. Active, Targeted, and Measured Device-Based Therapy for Low Back Pain With the David Spine Concept. Topics in Geriatric Rehabilitation 2021;37(4):230-238.

More scientific studies

Gazdasági

A hátfájás integrált kezelése: tudományos dokumentáció 2006-2008.

Cél
annak vizsgálata, hogy a gerincbetegek integrált ellátása (FPZ-koncepció, amely magában foglalja a gerincgyógyászati mozgásterápiát) a standard ellátáshoz képest, megtakarítást eredményez-e az orvosi költségek terén.

Módszerek A
standard ellátás és az integrált ellátás összehasonlító adatai e két kritériumot követve készültek:

 1. Egy egészségbiztosító olyan biztosítottaitól kértek adatokat, akik nem vettek részt az integrált ellátásban.
 2. Ezen adatokhoz retrospektív eredményeknek (az integrált ellátás megkezdése előtti időszak) és prospektív eredményeknek (a hatások felülvizsgálata) kell rendelkezésre állniuk.

Ehhez az adatokat egy nagy német egészségbiztosítótól szerezték be, amely a kezdetektől fogva partner volt a hátfájás integrált ellátásában.

Eredmény
Az integrált ellátás számszerűen szignifikáns megtakarítást mutatott a következő területeken: orvoslátogatások száma, gyógyszerek, gyógy- és segédeszközök alkalmazása. A “munkaképtelenség” kategóriában az integrált ellátás akkor tűnt sikeresnek, ha azt a 6 hetes munkaképtelenséget megelőzően kezdték el. Összességében az átlagos éves megtakarítás páciensenként 1562 euró volt.

FPZ AG Köln (Hrsg). Integrierte Versorgung Rückenschmerz: Wissenschaftliche Dokumentation 2006–2008. 2009.

A gerinc- és ortopédiai ellátás jövője

Fehér könyvünk letöltése