Vállalati megelőzési módszer

A munkavállalók egészségének védelme

A globális, egyre öregedő népességi trend és az egészségtelen életmód miatt egyre nő a mozgásszervi panaszokkal küzdő munkavállalók száma, és egyre nagyobb szükség van a munkavállalóknak szóló megelőző intézkedésekre. A DAVID Prevenciós Módszer egy interaktív platform, amely a különböző iparágakban működő nagy- és kisvállalatok alkalmazottainak irányított tréningjére szolgál.

A vállalati prevenciós szolgáltatók és rehabilitációs klinikák hely- és távolsági korlátok nélkül, távoli prevenciós egységekkel bővíthetik tevékenységüket. A DAVID Prevention gépeket az ügyfélvállalat telephelyén telepítik. Az alkalmazottak számára egészségügyi értékeléseket, valamint mobilitási és erőnléti méréseket végeznek. Ezután az eredmények alapján egyéni tréningprogramokat állítanak össze.

Nézze meg a videót

David Prevention Concept Video

A kiváló és elkötelezett csapat elengedhetetlen

Az emberek jobban érzik magukat és jobban teljesítenek, ha részt vehetnek a munkában és a társadalomban. Ezért fontos, hogy észre vegyük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a dolgok nem mennek olyan jól, mint kellene. Semmi sem olyan bosszantó, mint egy váratlan kudarc.

A DAVID Prevention Solution segítségével az egészségügyi szakemberek olyan erős, elkötelezett csapatokat hozhatnak létre, amelyekben az egészség és a biztonság kerül előtérbe.

Teljes körű egészségügyi értékelések

Az egyénre szabott programok megkövetelik a munkavállalók hátterének, jelenlegi állapotának és fizikai teljesítőképességének alapos ismeretét. A standard értékelési protokoll tartalmaz egy validált kérdőívet, a beteg hátterének értékelését, fájdalomprofilokat és fizikai felmérést. A fizioterápiás értékelés felméri a testtartást, a funkcionális hiányosságokat és korlátozottságot. Az gépi tesztek az erő és a mobilitás minden mozgássíkban történő vizsgálatát foglalják magukban.

Az eredményeket egy adatbázisban rögzítik, és kinyomtatható egy szemléltető profil, amely összehasonlítja a személy vizsgálati eredményeit a normatív referenciaadatokkal. Az értékelések és tesztelések a kezelés előtt, közepén és után történnek, átfogó jelentést biztosítva az eredményekről objektív adatokkal. Amikor a páciens egy objektív adatokkal ellátott grafikus jelentést kap, amely bemutatja a fejlődését, az motivációt ad, és erősíti a vágyat, hogy saját maga vegye kezébe az egészségét.

 

Egyénre szabott kezelési programok

A sikeres kezelési program általános célja, hogy a fájdalom csökkenjen, a munkából való hiányzás visszaszoruljon és az életminőség javuljon. E cél elérése érdekében az aktív terápiának progresszívnek kell lennie, és összhangban kell állnia az egyén edzésprogramhoz való alkalmazkodási képességével.

Az edzésprogram könnyen beilleszthető bármilyen munkanapba. A munkavállaló akár a saját idejében, akár a kijelölt idő alatt elhagyja a munkahelyét, és elmegy a prevenciós klinikára. Itt egy egészségügyi szakember támogatásával végezheti el az egyénre szabott edzésprogramját. Egy kezelés mindössze 15 percet vehet igénybe, mégis pozitív hatással lehet az illető egészségére.

A kezelés mindig egyéni értékelésen alapul. A program előrehaladása a munkavállalók szubjektív értékelését követi a tapasztalt ellenállás és a fájdalommutatók tekintetében. Amikor a személy befejezi a gyakorlatot, a gép kijelzőjén értékelheti az egyén, hogy mennyire érezte nehéznek a terhelést. Az információk alapján a szoftver automatikusan beállítja a súlyellenállást a következő tréning alkalomra, hogy a kezelés a személy saját képességeinek megfelelően haladjon.

Munkaerő hiányzást csökkentő program

A hátfájás integrált kezelése: tudományos dokumentáció 2006-2008.

Célkitűzés
A hátfájós betegek magas költségeinek csökkentése az FPZ (Kutató- és Prevenciós Központ / Forschungs- und Präventionszentrum) koncepciója szerint megvalósított “integrált funkcionális hátfájdalom terápia” gerinctréning programmal.

Módszerek
A kritérium: ” Súlyos tünetekkel járó gerincfájdalom” A 2001-2003 közötti időszak 400 biztosítottját elemezték, akik közül 94-en vettek részt a kezelési programban.

A csoport 24 edzésen vett részt a David Spine Concept segítségével (kezdeti és eredmény elemzéssel).

A nyújtott szolgáltatásokat összehasonlító vizsgálatnak vetették alá a befektetés megtérülését (ROI) figyelembe vevő vállalatirányítási kritériumok szerint.

Az eredmény
A megtakarítások átlagosan 5544 EUR-t tettek ki. A 2000-2003 közötti 4 éves időszakra számolva a megtakarítás betegenként és évente 1390 EUR volt.

A konkrét költségkritériumok szerinti bontásban az eredmények változatosabbak voltak. A 2000-2003 közötti időszakban a biztosítótársaság számára az egy betegre jutó költségek a kontrollcsoportban 17 489,78 EUR, a résztvevők  csoportjában pedig 11 647,24 EUR volt. Az 1:1 terapeuta: páciens arányú gerinctréning költségei 1247,55 EUR-t tettek ki.

Ez azt mutatja, hogy a 4 éves időszak alatt a teljes költségekre vonatkozóan 4,7:1 arányú megtérülést értek el. Ez azt jelenti, hogy minden egyes aktív gerinctréningbe befektetett euró után 4,7 EUR előny érhető el a kontrollcsoporthoz képest.

Vállalati megelőzés a szénbányai dolgozókkal

Célkitűzés

A betegszabadsággal járó esetek csökkentése a David Spine Concept aktív rehabilitációs programjának alkalmazásával egy 9 hónapos tréning időszak alatt.

Módszerek

Egy 9 hónapos edzésprogram a David Spine Concept segítségével. Az elemzésekbe bevont résztvevőknek fájdalmaik és kellemetlenségeik voltak a hát vagy a nyak területén. A résztvevők életkora 20 és 64 év között volt (62% férfi), a résztvevők 27%-a mérnök volt, és 73%-a fizikai munkát végzett.

Eredmény

2014 első 9 hónapjában 34,98%-kal csökkent a betegszabadsággal kapcsolatos esetek száma 2011 azonos időszakához képest.

A betegek 94%-a növelte a gerinc izmainak maximális erejét és a gerinc mobilitását. A betegek 87%-a esetében jelentősen csökkent a hát- és nyaki fájdalom. Valamennyi páciens a termelés és a mindennapi életben való teherbírás javulásáról számolt be.

Vállalati megelőzési program – Mercedes-Benz gyár

Célkitűzés

2009-ben szükség volt arra, hogy a dolgozókat meg óvjáka hátproblémáktól. Az okok között szerepeltek:

 • A derékfájás volt a leggyakoribb egyéni diagnózis, és ez okozta a legnagyobb gazdasági kiesést és erőforrás-felhasználást a vállalatnál.
 • A munkavállalók 70%-nak volt már munkahelyi hátfájdalma
 • A hátfájás volt a krónikus munkaképtelenség leggyakoribb oka.
 • A munka összeszerelési láncokhoz kapcsolódik
 • A sérülések 85%-a rossz ergonómia miatt következett be.
 • A munkások egyre öregebbek lettek
Módszerek

Rehabilitációs program:

 • Vállalati tréning (munkaidőben)
 • Egyéni programok minden egyes munkavállaló számára (progresszióval)
 • Kezdeti vizsgálat + 16 látogatás (1/ hét) +eredményvizsgálat
 • Flexiós és extenziós eszközök (110 + 130)
 • 10-15 perc/látogatás
Eredmény

Munkahelyi hiányzás:

 • A (hátproblémák miatti) betegszabadság 78%-kal csökkent.
 • 70%-kal csökkent a hátproblémák miatt megbetegedett alkalmazottak száma.
 • Az orvoslátogatások (hátproblémák miatt) 29%-kal csökkentek.

A munkavállalók saját megítélése:

 • A munkavállalók 91%-a úgy vélte, hogy a program hatékony volt a hátfájás ellen.
 • A munkavállalók 95%-a szeretné folytatni a programot.
 • A munkavállalók 87%-a ajánlaná a programot kollégáinak.

“A mai gazdasági helyzetben a vállalatoknak minden ágazatban biztosítaniuk kell, hogy termelékenységük optimális szinten legyen a munkavállalók egészségével általában, de különösen a gerinc egészségével kapcsolatos kérdések kezelésében.”

A mozgásszervi rendellenességek ellátása átalakul

Töltse le fehér könyvünket