Csipő & Térd

Kontrolált. Kíméletes. Hatásos.

Videót nézni

Célzott, biztonságos és hatékony megoldást kínál

A David Csípő & Térd Solution kulcsfontosságú az idősödő népesség által támasztott kihívások kezelésében, valamint a műtét előtti és utáni kezelési programokkal a műtéti eredmények javításában.

 

Tiszta tökéletesség

A David Csípő és Térd Concept különféle csípő- és térdbetegségek kezelésére készült, a rendelkezésre álló leghatékonyabb és biomechanikailag legmegfelelőbb rehabilitációs eszközök segítségével.

 

 

 

A degeneráció leküzdése mozgással

Az emberi ízületeket a természet úgy tervezte, hogy körülbelül 40 évig tartsanak. Az ízületek degeneratív megbetegedései a középkorúak és idősek fájdalmának és ennek következtében az életminőség romlásának fő okává váltak. A futball, a jégkorong és a síelés népszerűsége hozzájárult a sérülések, például az MCL-szakadás gyakoribbá válásához. Az orvosi körökben egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy az ellenőrzött fizikai aktivitás jelentős hozzájáruló tényező lehet a különböző térd- és csípőproblémák megelőzésében és gyógyításában. Bizonyított tény, hogy számos, műtétet igénylő mozgásszervi betegség esetében a rehabilitációs izomtréning jelentősen javította az eredményt.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre. Az olyan ízületeknél, mint a térd, amelyek viszonylag egyszerű szerkezetek, a mozgások egyszerűek, és a terhelést könnyű kontrolláltan alkalmazni, de speciális eszközök szükségesek a célterület elkülönítéséhez, hogy a mozgást és a terhelést teljes mértékben ellenőrizzék.

Minden mozgást korlátozott tartománnyal és alacsony terheléssel kell kezdeni, a fájdalomtűrés határain belül. Az időráfordítás elengedhetetlen, mivel a fiziológiai változások lassúak. Az ideális kezelésnek három hónapig kell folynia, ezt folyamatos fenntartó program követheti.

Jellemző indikációk

Az osteoarthritis a krónikus mozgáskorlátozottság leggyakoribb oka az idősödő lakosság körében. A gyakorlatok hatékonysága térd- és csípőízületi osteoarthritisben annak tulajdonítható, hogy képes visszafordítani az izom szenzomotoros diszfunkcióit (gyengeség, fáradtság, rossz kontroll), megakadályozza a rendellenes mozgásokat és helyreállítja a normális biomechanikát, elősegíti a járást, enyhítve a fájdalmat és javítva a funkciót.

A mediális oldalszalag az egyik leggyakrabban sérült térdszalag. A mediális térdsérülések kezelése a sebészeti kezelésektől a többnyire nem műtéti kezelésig fejlődött, megfelelő funkcionális rehabilitációs programmal. Az aktív mozgásterjedelem elérésére törekvés korán megkezdődik, hogy megelőzzük a merevséget az egyidejű erősítő gyakorlatok mellett.

Patelláris instabilitás térdkalács diszlokációt, térdkalács subluxatiót és általános tüneti térdkalács instabilitást foglal magában. Az mozgásszervi tünetek 11%-át teszi ki, és gyakoribb a nőknél. A térdkalács instabilitása gyakran műtét nélkül is sikeresen kezelhető. Az ideális rehabilitáció megköveteli a fájdalom elkerülését edzés közben.

A térd elülső keresztszalagja szabályozza az alsó lábszárcsont (tibia) mozgását a combcsonthoz (femur) képest, és irányítja a térdnyújtását. Az ACL-szakadások kezelésének célja, hogy a páciens számára a legjobb funkcionális szintet érje el anélkül, hogy kockáztatná az újabb sérüléseket vagy a térd degeneratív elváltozásait.

Tudományos alátámasztások

Egyedülálló, változó rezisztencia módszerünket Paavo Komi professzor felügyelete alatt egy  tanulmány sorozatban vizsgáltuk. A David más módszerekkel való összehasonlításával, valamint EMG segítségével,a terhelési görbék helyességének és az edzés hatékonyságának igazolására. Az eredmények nagyon egyértelműek voltak: a David változó elv valóban optimális volt, és optimális terhelési hatással volt az izmokra.

Összefoglalva, a jelenlegi eredmények arra utalnak, hogy a térdfeszítő izom ismételt koncentrikus összehúzódásai a változó ellenállással szemben optimális terhelési feltételeket teremthetnek, amelyek komoly fárasztó hatással vannak a neuromuszkuláris teljesítményre.

 

E.g. Effects of fatiguing loading with variable resistance equipment on neural activation and force production of the knee extensor, K. Häkkinen, H. Kauhanen and P. V. Komi, Electromyogr. Clin. Neurophysiol. 1988, 28, 79-87.

Egy tanulmány összehasonlította a David változó ellenállást a mesterséges (pneumatikus) terheléssel (HUR). Az eredmények azt mutatták, hogy megfelelően változtatható terheléssel nagyobb izommunka érhető el, ami elengedhetetlen minden izület funkciójának helyreállításához.

A szóbanforgó tanulmány kimutatta, hogy a legalábbis a nem képzett alanyoknál a súlyzós eszköz nagyobb mértékű perifériás fáradtságot idézett elő hipertrófiás terhelés során. Ez szintén nagy központi kifáradáshoz vezetett a maximális erejű terhelés és a teljesítmény terhelés során.

 

Neuromuscular responses to different resistance loading protocols using pneumatic and weight stack devices, Heikki Peltonen, Keijo Häkkinen, Janne Avela, Journal of Electromyography and Kinesiology (2012)

Egy másik tanulmány a változó és az állandó ellenállást vizsgálta egy lábprés gyakorlat alkalmazásánál és megállapította, hogy a legjobb edzéshatás enyhén növekvő terhelés mellett érhető el, változó ellenállású módszerrel (a David’s G210 Multifunctional Leg Press-ben használatos).

Ez a tanulmány bebizonyította, hogy a változó ellenállás alkalmazása a lábprés gyakorlata során növelheti az erőt és ennek következtében az EMG-aktivitást nagyobb térdszögek esetén, az egyszeri, egyenletes ütemű összehúzódások során.

Kinetic and electromyographic analysis of single repetition constant and variable resistance leg press actions, Simon Walker, Heikki Peltonen, Janne Avela, Keijo Häkkinen, Journal of Electromyography and Kinesiology 21 (2011) 262–269

Kompromisszum-mentes

A biomechanikai technológia biztonságot, kontrolt és hatékonyságot teremt. Ez azt jelenti, hogy az optimálisan megtervezett eszköz mind a korai stádiumú rehabilitációban, mind az élsportolók magas intenzitású edzésében használható.

 

 

 

A gerinc- és ortopédiai ellátás jövője

Fehér könyvünk letöltése