Csípő és térd megoldás

Trénig eszközök a csípő és a térd számára

Ellenőrzött. Kíméletes. Hatékony.

Videót nézni

Tréning eszközök a műtét előtti és utáni kezelésekhez

A DAVID csípő- és térd gépei elengedhetetlenek az idősödő korosztály panaszainak kezelésében, valamint a műtét előtti és utáni kezelési programokhoz, a műtéti eredmények javításához. A biomechanikailag optimalizált tréning gépekkel mobilitási és izometrikus erőmérések végezhetők, és ezeket az értékeket az EVE szoftver segítségével edzési paraméterekké alakíthatjuk át.

A tökéletesség.

A David Hip & Knee megoldást úgy tervezték, hogy a rendelkezésre álló leghatékonyabb felhőalapú rehabilitációs rendszer segítségével kezelje a különböző csípő- és térdproblémákat.

Az edzőgépeink mögött álló technológia

Egy jól megtervezett gyakorlat megelőzi a sérüléseket, kíméletes az ízületekhez, de nagymértékben terheli az izmokat, és könnyen személyre szabható. Mérnökökből és sportszakemberekből álló, több éves tapasztalattal rendelkező csapatunk, a legfejlettebb rehabilitációs technológiát előállítva tervezi orvostechnikai edzőgépeinket.

Biztonság

A DAVID számára a biztonság sokkal többet jelent, mint a CE-tanúsítvánnyal kapcsolatos kérdések. A biztonság azt jelenti, hogy a tréningnek pozitív hatással kell lennie a testünkre, nem negatívnak, mint például megfeszült izmok és fájó ízületek.

Hatékonyság

A biztonsági korlátokon belül minden gyakorlatnak a lehető leghatékonyabbnak kell lennie. Mindig ez az elsődleges cél a gépeink tervezésénél. Ennek elérése érdekében a DAVID több mint 25 éve vesz részt és kezdeményez kutatásokat, különböző területeken.

Egyszerű használat

A harmadik cél az, hogy a technológia használata pozitív élményt nyújtson. Technológiánkat úgy terveztük meg, hogy felhasználóbarát legyen, és a kezdeti útmutatásokat és betanítást követően, bárki segítség nélkül is használni tudja.

A DAVID-eszközök mérési funkcióval rendelkező elektromechanikus rehabilitációs eszközök (1m orvosi osztály) (93/42/EGK irányelv).

Technológia és tervezés

Terápiás szoftver a csípő- és térd gépekhez

Az átfogó EVE szoftverplatform (több mint 20 nyelven elérhető) a terapeuták számára elengedhetetlen a tréniggépek kezeléséhez. A szoftver tréningsablonokat hoz létre, elemzi a betegek eredményeit és nyomon követi a felhasználói elégedettséget. A szoftver mesterséges intelligenciát és a beteg biofeedbackjén alapuló algoritmusokat használ. Az EVE szoftvert úgy tervezték, hogy minimalizálja a terapeuták adminisztratív terheit és ez által a páciensekre koncentrálhassanak.

 • Beviteli automatizálás – Email és szöveges betegfelvételi űrlapok, valamint funkcionális kiértékelés a betegeknek
 • Funkciómérés – Ízületi mobilitás és izometriás erő tesztfunkciók
 • Terápiás szoftver – Könnyen dokumentálja a kezeléseket napi jegyzetekkel
 • Tréning programok – Tréning programok automatizálása mesterséges intelligencia segítségével
 • Otthoni gyakorlatok – Otthon végezhető gyakorlatok
 • Egészségügyi kérdőívek – Egészségügyi kérdőívek digitalizálása
 • Időpontok ütemezése – APP-en és beépített naptárakon keresztül
 • Hl7/API integráció – Csatlakoztassa az EVE-t a meglévő EMR rendszeréhez vagy más szoftver/hardver gyártókhoz.

EVE szoftver

A betegek bevonása az EVE mobilalkalmazással

Az EVE applikáció egy interaktív mobilalkalmazás a tréning adatok nyomon követésére és az edzésprogramok megosztására.

 • Útmutatás és nyomon követés az otthoni gyakorlatokhoz
 • Lépjen kapcsolatba a terapeutájával vagy a csoporttagokkal
 • Kezelje a terapeutával vagy a képzési csoporttal való időpontjait
 • Feladat modul értesítésekkel, az egészsége javítása érdekében
 • A tréning eredmények és riportok áttekintése

Degeneráció kezelése mozgással

Az emberi ízületeket a természet úgy tervezte, hogy körülbelül 40 évig bírják a terheléseket. Az ízületek degeneratív megbetegedései a középkorúak és idősek fájdalmainak és következésképpen életminőségük romlásának fő okává váltak. A futball, a jégkorong és a síelés népszerűsége mind hozzájárult a sérülések, például az MCL-szakadások gyakoribbá válásához. Az orvosi körében egyre nagyobb az egyetértés, hogy az kontrolált fizikai aktivitás hozzájárul a különböző térd- és csípőproblémák megelőzéséhez és gyógyulásához. Bizonyított tény, hogy számos, kezelésként műtétet igénylő mozgásszervi betegség esetében a terápiás izomtréninggel jelentősen javultak az eredmények.

Számos tanulmány alátámasztotta, hogy a mozgás gyógyszerként hathat a fájdalmas ízületekre. Az olyan ízületek esetében, mint a térd, amely nem bonyolult szerkezetű, a gyakorlatok egyszerűek, és a terhelés könnyen és ellenőrzött módon alkalmazható. A célterület izolálásához speciálisan kialakított eszközökre van szükség, hogy a mozgás és a terhelés teljes kontrollja biztosított legyen. Minden tevékenységet a fájdalomtűrésen belül, korlátozott tartományban és alacsony terheléssel kell kezdeni. Az idő lényeges, mivel az élettani változások lassúak. Az ideális kezelésnek három hónapig kell tartania, és utána fenntartó programmal kell folytatódnia.

Tipikusan javasolt

 

Az osteoarthritis az idősödő korosztály köreiben jellemző, a krónikus mozgáskorlátozottság leggyakoribb oka. A térd- és csípőízületi osteoarthritis mellett végzett mozgás hatékonyságát annak tulajdonítják, hogy képes visszafordítani az izmok szenzomotoros funkció veszteségeit (gyengeség, fáradtság, gyenge kontroll) és megelőzni a sántító járást. Mindemellett, segít helyreállítani a normális biomechanikát, enyhítve a fájdalmat és javítva a funkciót.
A medialis kollaterális szalag a térd egyik leggyakrabban sérült szalagja. A medialis oldali térdsérülések kezelése a műtéttől a megfelelő funkcionális rehabilitációs programmal kísért, többnyire nem műtéti kezelésig fejlődött. Az mozgástartomány aktív helyreállítását korán elkezdik, és a merevség megelőzése érdekében erősítő gyakorlatokat végeznek.
A patella instabilitás a patella ficamát, a patella szubluxációt és az általános tünetekkel járó patella instabilitást írja le. A mozgásszervi tünetek 11%-át teszi ki, és nők esetében nagyobb az előfordulása. A patelláris instabilitás gyakran műtét nélkül is sikeresen kezelhető. Az ideális rehabilitáció megköveteli a mozgás során jelentkező fájdalom elkerülését.
A térd elülső keresztszalagja szabályozza az alsó lábszárcsont (sípcsont) mozgását a combcsonthoz (combcsont) képest, és irányítja a térd nyújtását. Az ACL-szakadás kezelésének célja a páciens számára a legjobb funkcionális szint elérése anélkül, hogy a térdben újabb sérülések vagy degeneratív elváltozások kialakulását kockáztatná.
Csípőprotézis műtétre kopás vagy baleset, például combcsonttörés után kerülhet sor. A kettő közül azonban a gyakoribb a fokozatos kopás miatti műtét. Ennek egyik leggyakoribb oka a csípőízületi gyulladás. A csípőprotézis műtét során a kopott ízületet egy új műízületre cserélik. Ez azt jelenti, hogy a csípőhöz és a combcsonthoz új alkatrészeket rögzítenek. A műtét részleteit mindig a sebész határozza meg.
Térdprotézis műtétet leggyakrabban előrehaladott térdízületi osteoarthritis miatt végeznek. Az osteoarthritisben az ízület több porcot veszít, mint amennyi regenerálódik. Az ízületi porc felszíne sérül és elkopik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek. Az irritáció ízületi gyulladást okoz, ami duzzanattal és merevséggel jár. A szervezet nem képes a sérült ízületi porcot saját maga helyreállítani. A térdprotézis műtét során az elhasználódott felületet eltávolítják. Ezután mesterséges ízületi felületet helyeznek a combcsontra és a sípcsontra, és csontcementtel rögzítik.
Meniszkuszszakadás A térdben kétféle porc van, az ízületi és a meniszkuszporc. Ezek félhold alakú kötőszöveti lemezek, amelyek elsősorban ütődések hárítására szolgálnak. A sípcsont és a combcsont között helyezkednek el. A meniszkusz sérülése általában a térd kicsavarodása miatt következik be. A meniszkusz azonban a térd túlzott igénybevétele miatt is elszakadhat. A tünetek nem feltétlenül a sérülés időpontjában jelentkeznek, sokszor akár néhány nappal később.

7 Reasons why Exercise Therapy will change Spine and Orthopedic care

Tudományos bizonyítékok

A Paavo Komi professzor felügyelete alatt végzett tanulmányok során egyedülálló, változó ellenállású módszerünket vizsgálták, összehasonlítva a Davidot más módszerekkel. EMG segítségével validálták a terhelési görbék helyességét és az tréning hatékonyságát. Az eredmények nyilvánvalóak voltak: a David-féle változó terhelési elv valóban optimális volt, és jelentősen fárasztotta az izmokat.

Összegzésként, a jelen eredmények arra utalnak, hogy a térdnyújtó izmok ismételt koncentrikus összehúzódásai változó ellenállással szemben, optimális terhelést teremt, ami nagymértékű fárasztó hatást gyakorol a neuromuszkuláris teljesítményre.


Häkkinen K, Kauhanen H, Komi PV. Effects of fatiguing loading with a variable resistance equipment on neural activation and force production of the knee extensor muscles. Electromyogr Clin Neurophysiol. 1988;28(2-3):79-87.

Az egyik tanulmány a David-féle változó ellenállást hasonlította össze a mesterséges (pneumatikus) terheléssel (HUR). Az eredmények azt mutatták, hogy a megfelelően változó terheléssel nagyobb fárasztó hatást lehet elérni, ami elengedhetetlen bármely ízület funkciójának helyreállításához.

A jelen vizsgálat azt mutatta, hogy edzetlen alanyok esetében a súlyterhelésű erőgépek nagyobb mértékű perifériás fáradtságot idéztek elő a hipertrófiás terhelés során. Maximális erőterhelés és az állóképességi terhelés során is nagyobb centrális fáradást eredményezett.


Peltonen H, Häkkinen K, Avela J. Neuromuscular responses to different resistance loading protocols using pneumatic and weight stack devices. Journal of Electromyography and Kinesiology 2013;23(1):118-124.

Egy másik tanulmány a változó és az állandó ellenállást vizsgálta a lábprés végrehajtásánál. A legjobb edzéshatást a változó ellenállású módszerrel (amelyet a David G210 Multifunkcionális lábprés gépnél használnak), enyhén növekvő terheléssel lehet elérni.

Ez a tanulmány igazolta, hogy a lábprés során, a változó ellenállás használata növelheti az erőt és következésképpen az EMG-aktivitást, nagyobb térdszögeknél az egy ismétléses, egyenletes ütemű összehúzódások során.

 

 

Walker S, Peltonen H, Avela J, Häkkinen K. Kinetic and electromyographic analysis of single repetition constant and variable resistance leg press actions. Journal of Electromyography and Kinesiology 2011;21(2):262-269.

Scientific Evidence

Kompromisszumok nélkül

A biomechanikai tervezés szolgáltatja a biztonságot, a kontrollt és a hatékonyságot. Ez azt jelenti, hogy az optimálisan megtervezett eszközök a korai rehabilitációban és az élsportolók nagy intenzitású edzésekor is használhatók.

Intelligens edzőgépek

A gerinc- és ortopédiai ellátás jövője

Fehér könyvünk letöltése