Hát- vagy nyakfájdalmakkal szenved?

A hát- vagy nyakfájás gyakori panasz. Az emberek körülbelül 80%-ának hátproblémái vannak, 70% pedig nyakfájdalmakkal küzd. Tudta, hogy már akkor is fennáll a krónikus hát- vagy nyakfájás lehetősége, ha azok több mint 12 héten keresztül, visszatérő időszakokban jelentkeznek? A David Referencia Központban olyan betegeket kezelünk, akiknek szükségtelenül hosszú ideje vannak hát- vagy nyakfájdalmaik.

Referenciaközpont keresése

Az derékfájás rendellenességeiről

A nem specifikus derékfájás olyan derékfájás, amelynek nincs specifikusan azonosítható oka. Ez a derékfájós betegek mintegy 90%-a. Ezeknek a betegeknek a legnyilvánvalóbb tünete a deréktáji fájdalom. A fájdalom kisugározhat a farizmok területére és a felső lábszárba is. Fokozódhat, ha a beteg bizonyos testhelyzetet vesz fel, bizonyos mozdulatokat tesz, nehéz tárgyakat emel vagy mozgat. A betegnek nincsenek a betegségre utaló általános tünetei, mint például láz vagy fogyás. A fájdalom lehet folyamatos vagy epizódokban jelentkezik.

A specifikus derékfájás a következőkre osztható:

  • a lumboszakrális radikuláris szindróma, a specifikus derékfájás egy formája, amelyet az egyik lábban jelentkező sugárzó fájdalom jellemez, amely neurológiai hiányosságokkal is társulhat.
  • hátfájás, amely egy esetlegesen súlyos alapbetegségből, például (csontritkulásos) csigolyatörésből, rosszindulatú daganatos betegségből, Bechterew-kórból, a gerinccsatorna-szűkület súlyos formáiból vagy súlyos spondylolisthesis áll a háttérben.

A hátpanaszok típusai

A prognózis és az akut deréktáji fájdalom gyakran spontán szűnik, bár fennáll a maradványpanaszok vagy a kiújulás kockázata. A derékfájás epizódjában szenvedő emberek több mint 90%-a nem megy betegszabadságra. Azok közül, akik ezt megteszik, 75% általában 4 héten belül újra munkába áll. Van azonban egy kisebb csoport, amelynek panaszai továbbra is fennállnak, ami hosszabb távollétet eredményezhet és a teljes gyógyulás valószínűsége alacsony.

Bővebben a diagnózisról, az okokról és a kezelésről:

Nyaki rendellenességek és fájdalmak

A nyak fájdalom a negyedik legnagyobb kategóriát alkotja a mozgásszervi panaszok és tünetek között. A legtöbb ember (kb. 70%) szenved élete során valamilyen nyakfájdalomtól, bár ez általában nem, vagy csak kevéssé zavarja mindennapi tevékenységét.

A nyakfájdalomtól szenvedő európai lakosság körülbelül 20%-a fordul orvoshoz vagy gyógytornászhoz. Az általános népességben a nyakfájós betegek 50-85%-a számol be visszatérő vagy tartós nyakfájdalomról a következő 5 évben. A nyakfájdalom általában 45%-kal csökken, és az aktív tevékenységek részvételében való korlátozottsággal jár fájdalom megjelenésétől számított 6 héten belül. Ez a gyógyulás normális lefolyását tükrözi. Ha azonban a fájdalom és az aktív tevékenységekben való részvétel korlátozottsága nem javul vagy rosszabbodik az első 6 hétben, akkor a gyógyulás lefolyása deviánsnak tekinthető.

A nyaki fájdalom súlyossága változhat. Az első tüneteket követő első 6 héten belül visszatérő fájdalom és a napi tevékenységekben való korlátozás a nyaki fájdalom ugyanazon epizódjának minősül. A “visszatérő fájdalom” kifejezést akkor használjuk, ha a fájdalom 6 hét elteltével egyszer vagy többször is visszatér. Ebben az esetben más funkcionális vagy anatómiai rendellenességek is fennállhatnak, amelyek befolyásolják a napi tevékenységek korlátozásának mértékét.

 

Hogyan osztályozzuk a nyaki fájdalmat

A nyaki fájdalom súlyosságának négy fokozata van.

I. fokozat: Nyaki fájdalom kapcsolódó rendellenességekkel, amelyek nem utalnak komolyabb strukturális patológiára vagy nem járnak erősebb tünetekkel és nem vagy csak kismértékben befolyásolják a mindennapi tevékenységeket.
II. fokozat: Nyaki fájdalom, amely nem utal komolyabb strukturális patológiára vagy nem jár erősebb tünetekkel, de jelentősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket.
III. fokozat: Nyaki fájdalom, amely nem utal komolyabb strukturális patológiára vagy nem jár erősebb tünetekkel, de neurológiai tünetek jelentkeznek, amelyeket valószínűleg nyaki porckorongsérv vagy gerincvelő-szűkület okoz, mint például csökkent ínreflexek, izomgyengeség vagy érzékelési zavarok (hipoesztézia vagy hipereztézia) a felső végtagokban.
IV. fokozat: Nyaki fájdalom súlyos strukturális patológiára utaló jelekkel vagy tünetekkel. A súlyos strukturális patológiák közé tartozik (de nem kizárólagosan) a törés, csigolyaficam, a gerincvelő sérülése, fertőzés, daganat vagy szisztémás betegség, beleértve a gyulladásos ízületi betegségeket.