Vállfájdalom diagnózisa és kezelése

Ön is szenved vállpanaszoktól?

A váll több ízületből áll, amelyek az izmokkal, szalagokkal és ínakkal, az úgynevezett rotátorköpennyel kombinálódnak. Itt találkozik a kulcscsont, a lapocka és a felkarcsont (humerus). A test összes ízülete közül a vállnak van a legszélesebb mozgástartománya – a kar felfelé, hátra és keresztbe mozdítható, hogy megvakarja a hátát vagy hogy tökéletes dobást hajtson végre. Ennek a nagy mozgékonyságnak azonban ára van. A vállban lévő lágyrészek vagy csontos struktúrák instabilitásával vagy impingementjével kapcsolatos problémák súlyos fájdalmat okozhatnak a vállban, a felkarban és a nyakban. Néha a fájdalom a könyökbe és az ujjakba is kisugározhat. A fájdalom fokozódhat mozgással vagy folyamatosan fennállhat. Lehet átmeneti, tartós vagy visszatérő.

 

 

Gyakori vállfájdalom tünetek

  • fájdalom
  • ízületi merevség
  • duzzanat
  • gyulladás és véraláfutás.

Ezek megnehezíthetik vagy akár lehetetlenné is tehetik a munka vagy a napi feladatok elvégzését.

 

Sérülésből eredő, akut vállfájdalom

Sérülést okozhat ütés, rossz mozdulat, esés, sokszor ismétlődő mozdulat, csontos kinövés vagy az idősebb élettkorból adódó gyengeség. A különböző sérülések közé tartoznak:

  • A rossz mozdulat következtében megnyúlt vagy elszakadt szalagok által okozott ficamok
  • A felkarcsont/karcsont felső részének elmozdulása a vállízületben
  • A rotátorköpeny szakadása, amikor a váll egyik fő ina elszakad. Részleges szakadásról akkor beszélünk, ha az ín sérült, de nem szakadt el teljesen.
  • Törés / törés / repedés a csontban. Ez lehet a csonton kereszben vagy a csont hosszában.

 

Krónikus vállfájdalom

Idővel krónikus fájdalmak jelentkezhetnek, ha az inakban kisebb szakadások keletkeznek, ha egy bizonyos tevékenységet újra és újra végzünk, vagy a időskorral járó kopás miatt. A gyenge izmok és az inaktivitás a vállfájdalom fő okai közé sorolhatók.

Az irritált és gyulladt rotátorköpeny-ín következtében kialakuló íngyulladás.

A bursitiszről akkor beszélünk, amikor a vállban lévő bursae-k (nyáktömlők) megduzzadnak és begyulladnak.

Az ízületi gyulladás a vállízületben fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz. Az osteoarthritis a leggyakoribb típus, és a porcok csúszós felületének kopása okozza.

A befagyott váll, merev vagy fájó váll- és nyakizmokat okoz. Ennek oka lehet a helytelen testtartás, például, ha egész nap a számítógép billentyűzete fölé görnyed.

A vállfájdalom kezelése

A DAVID terapeuta a vállakat, saját fejlesztésű, erő-, mobilitás- és erő-egyensúly tesztelési funkcióval rendelkező orvosi technikai berendezésünkkel méri. Az eredményeket összehasonlítja az egészséges váll normatív értékeivel, figyelembe véve a páciens magasságát, súlyát, életkorát és nemét. Az így szerzett információk alapján egyénre szabott kezelési tervet dolgozunk ki a vállizmok edzésére. Kimagasló klinikai eredményeket tudtunk elérni, jelentősen megnövekedett mobilitással, állóképességgel és izomerővel, ami segít a mindennapi életminőség javításában.