Eredmény tanulmányok

Eredmény tanulmányok

Az elmúlt harminc évben számos eredmény vizsgálatot végeztek technológiánk gazdasági és gyógyászati hatásairól. Az alábbiakban a jelentős eredmények összegzését találja. A teljes kutatási lista az oldal alján található.

Browse full library

Aktív, célzott és mért, eszközalapú terápia az derékfájás kezelésére a David Spine koncepcióval. Két kezelési protokoll összehasonlítása.

Cél
Az eszközalapú terápia hatékonyságának meghatározása derékfájdalom esetén.

Módszerek
Két különböző kezelési protokoll a David Spine Concept segítségével:

  • Kiterjesztett protokoll: 24 alkalom, eszközök: G110, G120, G130, G150.
  • Rövid protokoll: 16 alkalom, eszközök: G110, G120. A betegek hetente kétszer edzettek 20-40%-os terheléssel, 20 ismétlésszámmal, 4,5-5 másodperces ismétlési időtartammal.
  • Eredménymérő számok: mozgáskorlátozottság (ODI), fájdalom (VAS), funkcionális állapot (erő, ROM).

Eredmény
A kezelési protokoll befejeztével mindkét program esetén, számszerűen szignifikáns javulás volt tapasztalható a mozgáskorlátozottság, a fájdalom és a funkcionális állapot tekintetében.

Access Study

Langella F, Boido E, Basso S, Bassi C, Biber Z, Vanni D et al. Active, Targeted, and Measured Device-Based Therapy for Low Back Pain With the David Spine Concept. Topics in Geriatric Rehabilitation 2021;37(4):230-238.

Az izomműködés és az rehabilitációs eredmények összehasonlítása a kitartó vagy kerülő magatartás modell alcsoportjai között.

Célkitűzés
Annak megállapítása, hogy a kitartó vagy hárító magatartás modell alcsoportjai, a félelemből kerülők (FAR), a mentális stresszel élők (DER), a stresszel aktiválódók (EER) és a stresszhez alkalmazkodók (AR) krónikus derékfájása esetén, különböznek-e a fizikai mérések és az eredmények tekintetében a terápia után.

Módszerek
6 hónapos kezelés, 10 géppel a hátizmok, a hasizmok, a csípő adductorok és abductorok számára, valós idejű edzés irányítással a gépek képernyőjén. Az edzés a kezdeti teszteredmények alapján történt, az ellenállást 4 hetente növeltük. Átlagosan heti 1 edzés alkalom. Értékelés a kezelés előtt és után.

Eredmény mérések: maximális izometriás erő (G110, G120, G130), ROM, flex and relax tesztek, AEQ, RMDQ, PDI, SF-36, IPAQ, VAS.

Eredmény
A tréning után minden alcsoportban jelentős javulást tapasztaltak a gerinc egészségi állapotában. A DER és a FAR azonban a beavatkozás előtt és után is erősebben érintettnek bizonyult az EER és az AR csoportokhoz képest, amit a nagyobb fájdalom intenzitás, a magasabb mozgáskorlátozottsági szint, az alacsonyabb életminőség és a rosszabb munkaképesség jelzett, annak ellenére, hogy a csoportok nem különböztek a kiindulási fizikai mérések és az aktivitási szintek tekintetében. Az eredmények hangsúlyozzák az AEM-alcsoport-specifikus kezelési fontosságát.

Access Study

Fehrmann E, Tuechler K, Kienbacher T, Mair P, Spreitzer J, Fischer L et al. Comparisons in Muscle Function and Training Rehabilitation Outcomes Between Avoidance-Endurance Model Subgroups. The Clinical Journal of Pain 2017;33(10):912-920.

Gazdasági hatások

A multimodális gerinctréning terápiás és gazdasági hatásai: A kontrolált multicentrikus vizsgálat.

Célkitűzés
Egy 6 hónapos multimodális gerincterápiás program (BE) költséghatékonyságának vizsgálata a standard kezeléshez (ST) hasonlítva, a nem specifikus hátfájás esetén.

Módszerek
36 edzés 24 hét alatt. Az edzésprogram a törzsstabilizátorok és a nyakizmok (F110, 120, 130, 140 és 150) dinamikus erősítő edzéséből, funkcionális gyakorlatokból és nyújtásból állt + otthoni edzésprogram a program után. Utókövetés 6, 12, 18 és 24 hónap elteltével.

Eredmény mérések: Az orvosi költségek (EUR), krónikus fájdalomállapot fokban meghatározva (GCPS).

Eredmény
A BE program szignifikánsan csökkentette a legsúlyosabb hátfájást és a hátfájás átlagos paramétereit, valamint a funkcionális paramétereket (mindennapi munkavégzésben korlátozottság, fájdalommal töltött napok) → a GCPS fokozat átlagértékének 0,4-es szignifikáns csökkenése a BE esetében az ST-hez képest (2 évvel a program után).

A BE és az ST közvetlen orvosi költségeinek (a kezelést követő két éven belüli összes költség) különbsége 763 EUR (16%) volt, p=0,034 a BE javára. A program terápiás és gazdasági hatásai a hátfájás erősségével összhangban nőnek.

Access Study

Müller G, Pfinder M, Clement M, Kaiserauer A, Deis G, Waber T et al. Therapeutic and economic effects of multimodal back exercise: A controlled multicentre study. Journal of Rehabilitation Medicine 2019;51(1):61-70.

Egy tudományosan alátámasztott tréning költség/haszon analízise a hátproblémákkal küzdő, egészség biztosítási tagok esetében. A Gothaer Krankenversicherung AG példája.

Cél
A hátfájós betegek magas költségeinek visszaszorítása az FPZ (Kutató- és Prevenciós
Központ / Forschungs- und Präventionszentrum) koncepciója
szerint megvalósított “integrált funkcionális hátfájás-terápia” programmal.

Módszerek
A „súlyos tünetekkel járó gerincfájdalom” kritérium felhasználásával, a 2001-2003 közötti időszak 400 biztosítottját elemezték, akik közül 94-en vettek részt a kezelési programban.

A csoport 24 edzésen vett részt a David Spine Concept segítségével (kezdeti és eredmény elemzéssel).

A nyújtott szolgáltatásokat összehasonlító vizsgálatnak vetették alá, a befektetés megtérülését (ROI) figyelembe vevő vállalatirányítási kritériumok szerint.

Az eredmény 
A résztvevői csoportban a megtakarítások átlagosan 5544 EUR-t tettek ki. A 2000-2003 közötti 4 éves időszakra számolva a megtakarítás betegenként és évente 1390 EUR volt.

A konkrét költségkritériumok szerinti bontásban az eredmények változatosabbak voltak. A 2000-2003 közötti időszakban a biztosítótársaság számára az egy betegre jutó költségek a kontrollcsoportban 17 489,78 EUR, a résztvevői csoportban pedig 11 647,24 EUR voltak. Az 1:1 terapeuta: páciens arányú gerinctréning költségei 1247,55 EUR-t tettek ki.

Ez azt mutatja, hogy a 4 éves időszak alatt a teljes költségekre vonatkozóan 4,7:1 arányú megtérülést értek el, vagyis, minden egyes aktív gerinctréningbe befektetett euró után 4,7 EUR előny érhető el a kontrollcsoporthoz képest.

Access Study

Daschner T, Tschubar F. Cost/benefit analysis of a scientifically supported training for health insurance participants with back problems. The example of the Gothaer Krankenversicherung AG. Manuelle Medizin 2006;44(4):308-312.

FPZ eredmény vizsgálatok

Az FPZ az izmokra összpontosít. Az FPZ több mint 25 éve az izmok erejére összpontosít, amelyek segítenek minket, hogy erősebbek legyünk az életben és több egészségben töltött évet biztosítanak.

A fizikai edzés és a célzott testmozgás olyan folyamatokat aktivál a szervezetben, amelyek pozitív hatással vannak az egészségre – mellékhatások nélkül. Az izmok a “test saját gyógyszertára”. Ezért az FPZ, a kutatási és megelőzési központ az Ön izmaira összpontosít. Az FPZ támogatja Önt az úton, ami a több egészséges életév eléréséhez vezet! Erős alapja egy boldog, elégedett és teljes életnek. 2025-re összesen 500 000 további egészséges életévet szeretnénk lehetővé tenni.

Visit the website

A hátfájás integrált kezelése: tudományos dokumentáció 2006-2008.

Cél
Annak vizsgálata, hogy a gerincbetegek integrált ellátása (FPZ-koncepció, amely magában foglalja a gerinc mozgásterápiáját is) gazdaságos megtakarítást eredményez-e az orvosi költségekben a standard ellátáshoz képest.

Módszerek 
A standard ellátás és az integrált ellátás összehasonlító adatai e két kritériumot követve készültek:

  1. Egy egészségbiztosító társaság olyan ügyfeleitől kértek adatokat, akik nem vettek részt az integrált ellátásban.
  2. Ezen adatokhoz retrospektív eredményeknek (az integrált ellátás megkezdése előtti időszak) és prospektív eredményeknek (a hatások felülvizsgálata) is rendelkezésre kell állniuk.

Ehhez az adatokat egy nagy német egészségbiztosítótól szerezték be, amely a kezdetektől fogva partner volt a hátfájás integrált ellátásában.

Az eredmény
Az integrált ellátás számszerűen szignifikáns megtakarításokat mutatott a következő területeken: orvoslátogatások száma, gyógyszerek, gyógy- és segédeszközök. A “munkaképtelenség” kategóriában az integrált ellátás akkor tűnt sikeresnek, ha azt a munkaképtelenség 6. hete előtt kezdték meg.

Összességében az átlagos éves megtakarítás betegenként 1562 euró volt.

Access Study

FPZ AG Köln (Hrsg). Integrierte Versorgung Rückenschmerz: Wissenschaftliche Dokumentation 2006–2008. 2009.

Az FPZ KONCEPT a vállalati egészségmenedzsmentben.

Célkitűzés
Annak vizsgálata, hogy a hátfájás integrált ellátása (FPZ-koncepció) csökkenti-e a betegszabadság és az orvoslátogatások számát.

Módszerek
Három hónapos kezelési program a gerinc erősítésére és stabilizálására (FPZ Concept).

Eredmény
A 3 hónapos kezelési programban részt vevő betegeknél 50,81%-kal csökkent a betegszabadság és 57,09%-kal az orvoslátogatások száma.

Access Study

Schifferdecker-Hoch, F., Hollmann, M., Hoppe, M. Das FPZ KONZEPT im Betrieblichen Gesundheitsmanagement. FPZ AG, Köln. 2014.

Az integrált funkcionális hátfájdalomterápia egészségügyi és gazdasági hatékonyságára vonatkozó aktuális adatok és megállapítások.

Cél
Annak vizsgálata, hogy a hátfájás integrált kezelése (FPZ-koncepció) csökkenti-e a fájdalmat.

Módszerek
Három hónapos kezelési program (24 alkalom) a gerinc erősítésére és stabilizálására (FPZ Concept).

Eredmény Az
FPZ 24 programban résztvevők 41,2%-a számolt be arról, hogy a kezelés után fájdalommentes volt. Az integrált ellátás a betegek 63,3%-a esetében csökkentette a fájdalom gyakoriságát, és 78,1%-nak csökkentette a fájdalom intenzitását.

Access Study

Hollmann, M., Niederau, A. Aktuelle Zahlen und Erkenntnisse zur medizinischen und ökonomischen Wirksamkeit der Integrierten Funktionellen Rückenschmerztherapie (FPZ KONZEPT). 2013.

Gazdasági hatások

David outcome studies with the EVE system
David outcome studies without the EVE system

A mozgásszervi rendellenességek ellátása átalakul

Töltse le fehér könyvünket