Tudományos alátámasztások

Eszközalapú mozgásterápia

Alapelveinket tudományos tények és megállapítások támasztják alá. Ez vonatkozik mind a gépek biomechanikájára, mind az edzési elvekre. Az elmúlt 25 évben számos validálási és eredmény vizsgálatot végeztünk. Ezeken az oldalakon a biomechanikával, az orvosi eredményekkel és a gazdaságossággal kapcsolatos tanulmányokat talál. A kutatások többsége harmadik féltől származó, David eszközökkel végzett publikációk. A klinikai eredmények kiemelésére cégen belüli elemzéseket is mellékeltünk. Az alátámasztó tanulmányok fejezete a mozgásterápia általános, bizonyítékokon alapuló indoklását szolgálja.

Meggyőződés a DAVID gépek biztonságáról

A David gépek mérési funkcióval rendelkező elektromechanikus rehabilitációs eszközök (1m orvosi osztály) (93/42/EGK irányelv).

Naprakész tanúsítványainkat az EUDAMED – Európai Orvostechnikai Eszköz Adatbázisban találja meg.

EUDAMED - European Database on Medical Devices

A mozgásterápiára ösztönzés az öt leggyakoribb mozgásszervi fájdalom (hát-, nyak-, váll-, térd-, – és több ízületet érintő) jelentkezésének esetén.

A mozgásszervi fájdalom hatékony kezelésének elsődleges lehetőségei: a jelenlegi bizonyítékok szisztematikus áttekintése.

Célkitűzés
Azonosítani az öt leggyakoribb mozgásszervi fájdalom (hát-, nyak-, váll-, térd-, több ízületet érintő,) alapellátási kezelésre vonatkozó, jelenleg rendelkezésre álló, legerősebb bizonyítékokat.

Módszerek
Szisztematikus irodalmi áttekintés, bevont tanulmányok (n=146)
Minőségértékelés az AMSTAR segítségével
A bizonyítékok erősségét módosított GRADE megközelítéssel értékelték.

Eredmény
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a mozgásszervi fájdalommal küzdő, alapellátásban részesülő betegek hatékonyan kezelhetők nem gyógyszeres kezelésekkel, például mozgásterápiával, önmenedzselési tanácsadással és pszicho szociális beavatkozásokkal. Rövid távon a fájdalomcsillapító kortikoszteroid injekciók (térd- és vállfájdalom esetén) hatékony kezelési lehetőséget jelenthetnek, és kiegészítéseként alkalmazhatók, a nem farmakológiai kezelések mellett.

Access Study

Babatunde O, Jordan J, Van der Windt D, Hill J, Foster N, Protheroe J. Effective treatment options for musculoskeletal pain in primary care: A systematic overview of current evidence. PLOS ONE 2017;12(6):e0178621.

Ha a testmozgás gyógyszer, miért nem ismerjük az adagolást?

Szisztematikus áttekintése azoknak a felülvizsgálatoknak, melyek az egészséges állapotban és a betegség esetén végzett testmozgással kapcsolatos beavatkozásokról szólnak

Célkitűzés
Annak megállapítása, hogy a testmozgással kapcsolatos kezelésekről mennyire alaposak a vizsgálatokról készült beszámolók.

Módszerek
Minden olyan egészségi állapotra vonatkozó áttekintést bevontak, ahol elsősorban a testmozgással kapcsolatos beavatkozásokról szóló beszámolók minőségét értékelték.Segítségként a Consensus on Exercise Reporting Template (CERT) vagy a Template for Intervention Description and Replication (TIDieR) használták. A felülvizsgálatok minőségét az A MeaSurement Tool to Assess systematic Reviews (AMSTAR) módosított változatával értékelték.

Eredmény
A testmozgással kapcsolatos beavatkozásokról sok egészségi állapot esetében alig vagy egyáltalán nem számolnak be. Ha a testmozgás gyógyszer, akkor nem világos, hogy hogyan írják elő és adagolják, ami potenciálisan korlátozza a kutatásból a gyakorlatba való átültetését.

View full article

Hansford H.J, Wewege M.A, Cashin A.G, Hagstrom A.D, Clifford B.K, McAuley J.H, Jones M.D. If exercise is medicine, why don’t we know the dose? An overview of systematic reviews assessing reporting quality of exercise interventions in health and disease. British Journal of Sports Medicine, 2022.

A mozgásszervi rendellenességek ellátása átalakul

Töltse le fehér könyvünket