Schakel de Multifidus in om de pijn uit te schakelen.

Dit artikel is geschreven door Professor Emeritus John Carlson, Directeur Wetenschappelijk Onderzoek bij getback™, Australië. Wij zijn enthousiast geworden over de diepe spinale spiergroep, de Multifidus. Meer specifiek zijn we enthousiast over het helpen inschakelen van de Multifidus bij chronische rugpijn patiënten om de pijn uit te schakelen. Onze toenemende kennis van de morfologie en biomechanica van lage rugpijn (LBP) heeft de rol van spierstabilisatie in de ‘neutrale zone’ van de wervelkolom benadrukt (1,2). De diepe Multifidus spieren zijn van vitaal belang als stabilisatoren van de wervelkolom, disfunctie van deze spieren is sterk geassocieerd met instabiliteit en LBP.

Deze instabiliteit – een verlies van controle of excessieve beweging in de wervelkolom segmenten – kan worden toegeschreven aan pijn als gevolg van traumaletsel, facetgewrichten, degeneratieve schijven of spierzwakte (3, 4.) Deze factoren beïnvloeden een remmend feedbackmechanisme voor de gelokaliseerde diepe Multifidus, wat leidt tot reflexmatige remming van de Multifidus en uiteindelijk tot atrofie en vetvervanging van de spier (5,6.) (Deconditionering). Aangetoond is dat een acute episode van lage rugpijn de atrofie van de Multifidus-spier onmiddellijk beïnvloedt. Als gevolg van pijnremming vanuit de wervelkolom heeft de atrofie van de Multifidus de neiging door te gaan, en volledig herstel van de verloren spiermassa wordt niet gezien, zelfs niet nadat de pijn is verdwenen (7). Dit gebrek aan volledig spontaan herstel van de Multifidus kan bijdragen tot het hoge recidiefpercentage van LBP. In een MRI-onderzoek bij patiënten met chronische lage rugpijn werd bij 80% van de patiënten atrofie van de Multifidus-spier en vetweefselafzettingen vastgesteld (8).

De diepe Multifidus spieren zijn van vitaal belang als stabilisatoren van de wervelkolom.

Bovendien is het patroon van de atrofie van de Multifidus eerder lokaal dan algemeen. In een onderzoek waarin de omvang van de Multifidus en de bilaterale symmetrie werden vergeleken bij chronische LBP-patiënten en gezonde asymptomatische proefpersonen (9.), bleken de asymptomatische proefpersonen aanzienlijk grotere Multifidus-spieren te hebben. Asymmetrie werd ook gezien bij patiënten met unilaterale pijnklachten.

In een overzicht van Russo et al. wordt besproken hoe het mechanisme dat leidt tot atrofie van de Multifidus nauw verband houdt met Artrogene spierinhibitie (3.) Het mechanisme houdt in dat pijn in een gewricht leidt tot een verminderde neurale aandrijving van de spieren die dat gewricht bewegen of stabiliseren. Verschillende gepubliceerde studies met MRI en echografie hebben een verminderde neurale aandrijving van de Multifidus aangetoond.

EMG- en hersenstimulaties bij patiënten met acute of chronische LBP tonen een veranderde rekrutering van de Multifidus als gevolg van pijn, pijnvermijding en deconditionering (10,11).

De schakelaar was op ‘UIT’ gezet.

Een specifieke, gerichte en geïsoleerde behandeling herstelt de veranderde recruteringspatronen in alle drie de vezellagen van de Multifidus. Deze studies tonen ook aan dat in de chronische fase van rugpijn, wanneer het herstel van de Multifidus-spier kan worden belemmerd door gewijzigde recruteringspatronen, andere spieren (zoals de Erector Spinae) actief zijn en de stabiliserende Multifidus-spieren vervangen.

back pain treatment in Luxembourg

Specifieke, gerichte en geïsoleerde trainingsbehandeling met de DAVID Spine apparaten herstelt de veranderde rekruteringspatronen in alle drie de vezellagen van de Multifidus.

De Multifidus heeft drie lagen vezels die de drie bewegingsvlakken van de wervelkolom stabiliseren. Specifieke oefeningen en geïsoleerde bewegingspatronen zijn nodig om de rekruteringspatronen opnieuw aan te wakkeren en het evenwicht tussen de diepe en oppervlakkige spieren te herstellen.

De specifieke, gerichte en geïsoleerde trainingsbehandeling door gespecialiseerde therapeuten herstelt de veranderde recruteringspatronen in alle drie de vezellagen van de Multifidus. De therapeutische trainingsbehandeling van getback herstelt de vitale functie van de Multifidus bij het stabiliseren van de ruggenwervels in de ‘neutrale zone’ tijdens onze dagelijkse, multidirectionele bewegingspatronen.

De Multifidus – erkend als een zeer moeilijk te isoleren en te trainen spier – wordt effectief opnieuw geactiveerd door de behandeling.

De schakelaar kan weer worden ingeschakeld.

 

Overzicht van Switch ON naar Switch OFF

 • Het stabilisatiesysteem van de wervelkolom bestaat uit de wervels, de diepe spieren en het neural control feedback system.
 • Artrogene spierinhibitie kan de controle over de belangrijkste segmentale stabiliserende spier van de wervelkolom – de lumbale Multifidus – verstoren.
 • Een verstoorde spiercontrole kan leiden tot een verminderde klinische stabiliteit van de wervelkolom, waardoor gewrichtsoverbelasting en als gevolg daarvan aanhoudende en terugkerende pijn mogelijk worden.
 • Herstel van de motorische coördinatie, verhoogde doorbloeding en gerichte versterking en beweging van de Multifidus om de kracht van de diepe en oppervlakkige spieren die de wervelkolom ondersteunen geleidelijk te vergroten.
References
 • Panjabi, M.M. (1992) The Stabilizing System of the Spine, Part 1: Function, Dysfunction, Adaption and Enhancement. Journal of Spinal Disorders, 5, 383-389.
 • Macintosh J, Valencia F, Bogduk M, Munro R. The morphology of the lumbar multifidus. Clin Biomech 1986;1:196-204.
 • Russo M, Deckers K, Eldabe S et al. Muscle Control and Non-specific Chronic Low Back Pain. Neuromodulation. 2018 Jan;21(1):1
 • Freeman MD, Woodham MA, Woodham AW. The role of the lumbar multifidus in chronic low back pain: a review. PMR. 2010 Feb;2(2):142-6; quiz 1 p following 167. doi: 10.1016/j.pmrj.2009.11.006. PMID: 20193941.
 • Hides JA, Jull GA, Richardson CA. Long-term effects of specific stabilizing exercises for first-episode low back pain. Spine (Phila Pa 1976). 2001;26:E243-E248.
 • Hides J, Gilmore C, Stanton W, Bohlscheid E. Multifidus size and symmetry among chronic LBP and healthy asymptomatic subjects. ManTher 2008;13:43
 • Hides, Julie A. PhD; Richardson, Carolyn A. PhD; Jull, Gwendolen A. MPhty Multifidus Muscle Recovery Is Not Automatic After Resolution of Acute, First-Episode Low Back Pain. Spine, Volume 21(23).December 1, 1996.2763-2769
 • Kjaer, P., Bendix, T., Sorensen, J.S., Korsholm, L. and Leboeuf-Yde, C. (2007) Are MRI-Defined Fat Infiltrations in the Multifidus Muscles Associated with Low Back Pain? BMC Medicine, 5, Article No. 2
 • Hodges PW, Danneels L. Changes in Structure and Function of the Back Muscles in Low Back Pain: Different Time Points, Observations, and Mechanisms. J Orthop Sports Phys Ther. 2019 Jun;49(6):464-476. doi: 10.2519/jospt.2019.8827. PMID: 31151377
 • MacDonald D, Moseley GL, Hodges PW. People with recurrent low back pain respond differently to trunk loading despite remission from symptoms. Spine (Phila Pa 1976). 2010;35:818-824.
 • Brumagne S, Diers M, Danneels L, Moseley GL, Hodges PW. Neuroplasticity of Sensorimotor Control in Low Back Pain. J Orthop Sports Phys Ther. 2019 Jun;49(6):402-414. doi: 10.2519/jospt.2019.8489. PMID: 31151373
 • Danneels L, Vanderstraeten G, Cambier D, et al. Effects of three different training modalities on the cross sectional area of the lumbar multifidus muscle in patients with chronic low back pain. Br J Sports Med 2001;35:186-191.
Disclaimer

This article was reprinted from our partner GetBack. You can read the original article back on GetBack website.