Schouder toestellen

Precisie.

Bekijk de video

Geoptimaliseerd.

De David Schouder toestellen zijn een ware revolutie voor de behandeling van schouderklachten door gebruik te maken van biomechanisch geoptimaliseerde bewegingen en een visueel biofeedback systeem voor een intensieve begeleiding.

7 reasons why you should use a Medical Shoulder Device

 

 

 

Schouderpijn is wereldwijd een enorm probleem.

Schouderklachten veroorzaken het meeste ziekteverzuim van alle aandoeningen aan het bewegingsapparaat (gemiddeld 15 dagen). Schouderpijn is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat bij mensen boven de 65 jaar (Taylor, 2005) en de prevalentie is in de loop van 40 jaar verdrievoudigd (Harkness, 2005). Eén op de twee mensen krijgt tijdens zijn leven te maken met schouderpijn.

De uitdagingen van vandaag

Traditioneel gebruikt de fysiotherapie zeer eenvoudige hulpmiddelen zoals katrollen en elastieken om schouderproblemen te revalideren. Deze methodes zijn niet meetbaar, traceerbaar of herhaalbaar en ze zijn verre van biomechanisch optimaal.

Bijvoorbeeld, de veel gebruikte elastiekoefeningen voor buiten- en binnenrotatie van de schouder hebben precies de tegenovergestelde belastingscurve in vergelijking met de krachtcurve van de spieren: de belasting is het hoogst aan het eind van de beweging waar de spieren het zwakst zijn. Hierdoor wordt het gewricht onnodig belast en is het trainingseffect gering.

Meestal zijn schoudertoestellen in de eerste plaats ontworpen om de grote spieren van het bovenlichaam te versterken, maar de oorzaken van schouderpijn liggen bijna altijd elders. Over het algemeen worden de problemen veroorzaakt door verzwakking van de kleine stabiliserende spieren van het schoudergewricht. Deze rotator cuff spieren kunnen niet geïsoleerd worden met traditionele fitnesstoestellen.

Hannah, Daniel Cason, “A Comparison of Strength and Resistance Curves for the Internal and External Rotators of the Shoulder.” (2002). Electronic Theses and Dissertations. Paper 680.

Een verandering naar oefentherapie.

Vandaag komt er meer en meer bewijsmateriaal dat oefentherapie steeds meer verkiest boven chirurgie. Uiteraard zijn er schouderaandoeningen die een chirurgische ingreep vereisen, maar voor de meest voorkomende problemen zoals shoulder impingement (or sub acromial pain syndrome zoals het tegenwoordig genoemd wordt) is er geen wetenschappelijke rechtvaardiging voor een chirurgische behandeling.

Meer wetenschappelijke artikelen

Het shoulder impingement syndroom is een van de meest typische schouderproblemen. Chirurgie is een gebruikelijke behandeling voor dit probleem, maar recente studie heeft aangetoond dat het geen voordeel biedt boven een actieve behandeling:

“… arthroscopic acromioplasty heeft geen goede rechtvaardiging als behandeling voor shoulder impingement syndroom, en zou het niet als de standaard behandeling moeten gelden. Gestructureerde oefentherapie zou in plaats daarvan de basis voor behandeling moeten zijn.” (Ketola, 2016)

Zuivere isolatie

Met de David schouder toestellen kunnen de interne en externe rotatie van het schoudergewricht samen met de scapulaire stabilisatoren veilig en efficiënt geactiveerd worden. Optimale gewrichtshoeken en een ondersteunende bewegingsarm isoleren de activering precies naar de gewenste spieren.

Zuivere isolatie is essentieel, anders zullen sterkere interne rotatie spiegroepen, zoals de pectoralis major, het werk doen. Bij het revalideren van pijnlijke schouders is een zorgvuldig ontworpen weerstandscurve absoluut cruciaal om de oefening op een gecontroleerde wijze uit te voeren.

Leer meer

Begeleiding en motivatie

In elk toestel begeleidt en motiveert een terminal patiënten om precies de gegeven parameters te volgen die in hun geïndividualiseerde programma’s zijn voorgeschreven. Parameters zijn bijvoorbeeld geselecteerde bewegingen, aanpassingen, belasting, bewegingsbereik, herhalingen, bewegingssnelheid, progressie, sessienummers en frequenties. Deze parameters worden automatisch ontworpen en verfijnd met behulp van de cloud-gebaseerde EVE software en patiënten krijgen onmiddellijke feedback over hun progressie.

Leer meer over de EVE software

Typische indicaties

De David schouder toestellen zijn geschikt voor patiënten die lijden aan langdurige
(subacuut of chronisch), recidiverende, postoperatieve of posttraumatische
schouderproblemen. Problemen zoals een slechte houding, frozen shoulder,
rotator cuff aandoeningen, schouder instabiliteit, acromioclaviculaire gewricht
aandoeningen en osteoartritis in de schoudergewrichten zijn ook geschikt
voor revalidatie via onze toestellen.

De toekomst van Fysiotherapie

Download de White Paper (in Engels)