Hoe meet je balans?

DAVID Balans Module – voor objectieve en nauwkeurige balans metingen

Het DAVID Balans-concept maakt gebruik van de Ainone Balance-meetsysteem om het evenwicht en de neurologische prestaties op een éénvoudige en snelle manier te beoordelen. Het Ainone Balance systeem bestaat uit een balansmeetsysteem, een tablet en een sensor / hartslagmeter die verbinding maakt met de balans software. De balanstoepassing is volledig geïntegreerd in de EVE-software die ervoor zorgt dat alle balansgegevens worden opgeslagen in het dossier van de patiënt.

De Balans Module produceert een numerieke waarde voor een kwantitatieve evaluatie van de parameters met betrekking tot de balans van het lichaam. Het product is ontworpen voor gebruik door professionals in de gezondheidszorg, geriatrie en sport om de beoordeling van het evenwicht te ondersteunen en veranderingen in de menselijke gezondheid te detecteren die verband houden met evenwichtsparameters. De balansmeting maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om objectief het evenwicht te meten (zwaaigebied, zwaailengte en standaardafwijking van de snelheid) en de resultaten van de metingen vast te leggen.

De Ainone-toepassing voor balansmetingen voldoet aan de vereisten van de EG-richtlijn 93/42/EEG voor medische hulpmiddelen. Meer informatie over de achtergrond van de applicatie is hier te vinden.

Evenwichtssysteem

Het “slingeren van het lichaam” wordt meestal balans genoemd. Het schommelen bestaat uit de constante kleine correcties die het lichaam uitvoert, gestuurd door het centrale zenuwstelsel (CZS), om de gewenste houding te bereiken.

Het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) ontvangt informatie via drie belangrijke zintuiglijke systemen. Het somatosensorische, vestibulaire en visuele systeem. Het slingeren van het lichaam is een integratie van deze sensorische feedback en de daaropvolgende generatie van corrigerende acties, waarbij het lichaam wordt gestabiliseerd door selectieve spieractivatie. Daarom is het complexe proces van evenwicht bewaren een belangrijke indicator voor de functie van het CZS.

Vroegtijdige en effectieve beoordeling van dit complexe evenwichtssysteem kan zorgprofessionals helpen bij het identificeren, begrijpen en aanpakken van mogelijke problemen.

Evenwicht in menselijke prestaties

De meerderheid van professionals in de gezondheidszorg en sport begrijpt het belang van balans in menselijke prestaties, maar balansbeoordeling is nog steeds een onderbenut element in de klinische evaluatie vanwege de beperkte toegang tot kwantitatieve, herhaalbare en kosteneffectieve oplossingen voor balans metingen.

Fysiotherapeutische behandelingen, ouderenzorg, neurologische fysiotherapie, sportrevalidatie en de meeste andere gebieden van fysiek herstel kunnen en zouden verschillende elementen van neuroprestatiebeoordeling en -training moeten bevatten. Balans is een essentieel onderdeel van de evaluatie van de algehele menselijke prestaties van het individu, en het opnemen van een hoogwaardige balansbeoordeling in het behandelplan zal helpen om de algehele behandelresultaten te verbeteren.

Professionals in de gezondheidszorg en de sportsector hebben behoefte aan up-to-date beoordelingsinstrumenten, dat wil zeggen nauwkeurige en financieel haalbare instrumenten die de eerste evaluatie van neuroprestaties verbeteren en helpen om patiënten en klanten zo vroeg mogelijk op het juiste behandelings- of trainingstraject te krijgen.

Why should balance training be a part of exercise programs?

Het David Balance Concept bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Movesense-sensor en een riem (Klasse IIa medisch hulpmiddel)
  • Ainone Balance-toepassing (medisch hulpmiddel klasse I)
  • Gestandaardiseerde matras van zacht schuim voor testen en trainen (afmetingen: 570x460x28 mm)
  • Toegang tot kant-en-klare EVE Balance bibliotheek
  • Toegang tot veelgebruikte balansvragenlijsten en evaluatieformulieren (bijv. SPPB)
  • Printbare balansrapportages

OPMERKING: De app werkt met een Android tablet. De tablet is niet bij het product inbegrepen.

Movesense sensor (Klasse IIa medisch hulpmiddel)

DAVID Balance powered by Ainone maakt gebruik van een Movesense-sensor in combinatie met de EVE-softwareapplicatie om zorg- en sportprofessionals de mogelijkheid te bieden het evenwicht van de patiënt/cliënt te beoordelen. Met behulp van verschillende balansbeoordelingsprotocollen, die kunnen worden gekozen op basis van individuele beoordelingsbehoeften, kan informatie over iemands balans uitgebreid worden geëvalueerd en gedocumenteerd.

De assessmentinformatie is geen diagnostische informatie

De assessmentinformatie is geen diagnostische informatie, maar voorziet de zorgprofessionals van belangrijke informatie over Neuro Performance voor de evaluatie, planning, voortgang en uitkomsten van het behandelingsproces, waardoor de balansevaluatie en -training een integraal onderdeel van de behandeling wordt.

 

 

 

Toepassing Ainone Balance (Medisch hulpmiddel klasse I)

Ainone Balance® is een medisch hulpmiddel van Klasse I – MDD 93/42/EEG (ISO 13485), en bedoeld voor gebruik door professionals in de gezondheidszorg en sport.

De Ainone Balance resultaten zijn niet-diagnostisch en zijn bedoeld om de professionals in de gezondheidszorg te voorzien van waardevolle informatie van de balans van de persoon die kan worden geanalyseerd en gebruikt binnen de context van de situatie van elk individu.

Bekijk de website van Ainone

Toegang tot EVE Balansbibliotheek

Met de Balans-functionaliteit heb je toegang tot de DAVID Balans-bibliotheek. De bibliotheek bevat balansoefeningen met verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt ook oefeningen selecteren die gericht zijn op het vestibulaire systeem (oefeningen met gesloten ogen, oogbeweging of hoofdbeweging) of oefeningen die meer gericht zijn op de proprioceptie (oefeningen gedaan op een zachte ondergrond). De oefeningen kunnen worden gefilterd met verschillende trefwoorden om de juiste oefening te selecteren op basis van de testresultaten.

EVE Balans Oefeningen

Toegang tot balansvragenlijsten en evaluatieformulieren voor balans

Met de Balans-meting heeft de gebruiker toegang tot een aantal van de meest bekende balansvragenlijsten. Met de vragenlijsten kun je de eigen perceptie van het evenwicht van patiënten verduidelijken of hun valgeschiedenis detecteren. De balans vragenlijsten (zoals Berg Balance Scale, SPPB) kunnen gebruikt worden als aanvulling op de objectieve metingen die gedaan worden met de meetapplicatie.

Vragenlijsten

Balansrapport

Alle balansgegevens worden opgeslagen in het EVE systeem. De resultaten van de balanstest worden weergegeven in een gemakkelijk leesbaar balansrapport dat in het EVE systeem kan worden bekeken of als PDF kan worden afgedrukt. Met het uitgebreide rapport kunnen de resultaten eenvoudig met de patiënt worden besproken en kan een trainingsschema voor balansoefeningen worden opgesteld.

Bekijk Voorbeeld Balans Rapportage

 

 

 

“Neurologische Prestaties komen bij iedereen voor, elke dag, en hebben een grote invloed op ons dagelijks welzijn.”

De Balans Expert

 

De toekomst van fysiotherapie

Download hetEbook