DAVID Rug Concept

Oefentoestellen voor de rug en nek

Gecontroleerd. Veilig. Effectief.

Bekijk de video

Gespecialiseerde oefentoestellen voor de behandeling van rug- en nekklachten

Het DAVID Rug Concept, uitgerust met geavanceerde oefentoestellen en SaaS software, is de spil in het transformeren van de fysiotherapeutische zorg naar uitkomstgerichte, wetenschappelijk bewezen en meetbare interventies voor de behandeling van rug en nekklachten.

Sinds de oprichting in de jaren ’80 heeft DAVID zich toegelegd op het ontwikkelen en produceren van medisch gecertificeerde oefentoestellen voor de fysiotherapie. In Nederland en België werken meer dan 20 ziekenhuizen, 25 ZBC’s en 180 fysiotherapie praktijken met de DAVID toestellen.

Bekijk de referenties

Rugpijn is één van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse samenleving.

De eerstelijnsbehandeling voor specifieke en aspecifieke klachten aan de rug en nek.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat oefentherapie de eerstelijnsbehandeling is voor specifieke en aspecifieke klachten aan de rug en nek. De effectiviteit van lichaamsbeweging bij het verminderen van pijn, het herstellen van mobiliteit en het versterken van aangetaste gebieden is uitgebreid gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur en wordt onderschreven door het KNGF en fysiotherapeutische verenigingen over de hele wereld.

Het DAVID Rug Concept sluit perfect aan bij de principes van evidence-based oefentherapie. Ontworpen door een team van ingenieurs en bewegingswetenschappers met jarenlange ervaring in revalidatietechnologie, biedt DAVID biomechanisch geoptimaliseerde oefentoestellen voor specifieke en chronische aandoeningen van de rug en nek. De toestellen zorgen voor  veilige bewegingen van spieren rondom de wervelkolom en biedt tegelijkertijd het hoogst mogelijke neuromusculaire trainingseffect, waardoor het een krachtig hulpmiddel is voor het behandelplan van patiënten.

Deconditioneringssyndroom

In de meeste gevallen van rug- of nekpijn is het niet mogelijk om een specifieke diagnose te stellen, zoals bijvoorbeeld een hernia. Ongeacht de reden van de pijn zal deze echter leiden tot vermijding van lichamelijke activiteit, waardoor de kracht en coördinatie van de rug verder verzwakken en uiteindelijk zal de integriteit van de weefselstructuur worden aangetast. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel met meer pijn en functieverlies en, indien langdurig, ook psychologische gevolgen. Als het probleem dit niveau heeft bereikt, zijn traditionele behandelmethoden niet bewezen effectief en neemt de kans op blijvende invaliditeit aanzienlijk toe naarmate de tijd verstrijkt. De vicieuze cirkel dient te worden doorbroken door middel van verbeterde motorische controle, herstel van structuren en het toenemen van spierkracht en uithoudingsvermogen met als gevolg vermindering van pijnklachten.

 

Toestel-gebaseerde oefentherapie op basis van uitkomsten

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat beweging een medicijn kan zijn voor pijnlijke gewrichten. Bij gewrichten zoals de knie, die relatief eenvoudige structuren kent, zijn bewegingen eenvoudig en kan belasting gemakkelijk op een gecontroleerde manier worden toegepast.

De wervelkolom is echter een zeer complexe structuur met wervels, tussenwervelschijven, ligamenten, dynamisch werkende rotator- en tussenwervelspieren en grote, meestal statisch werkende ondersteunende spieren.

Als daar pijn en coördinatieverlies bijkomen, is het extreem moeilijk om op een gecontroleerde manier oefentherapie te starten. Er zijn speciale toestellen nodig om het doelgebied te isoleren en totale controle over de beweging en belasting te krijgen. Alle bewegingen moeten beginnen met een beperkt bereik en een lage belasting, binnen de pijntolerantie. Tijd is essentieel omdat fysiologische veranderingen langzaam gaan. De ideale behandeling duurt drie maanden met daarna een doorlopend programma.

Denner A. Muskuläre Profile der Wirbelsäule. Berlin, Heidelberg; Springer; 1997. Chapter 7.4, Ergebnisse Eigener Reliabilitäts- und Validitätsuntersuchungen; p. 163–178.

Verschillende studies hebben aangetoond dat beweging als medicijn kan werken voor pijnlijke gewrichten.

Indicaties en contra-indicaties

De meeste rug en nekklachten kunnen succesvol behandeld worden met het DAVID rug- en nek concept. Deze omvatten aspecifieke rugpijn, degeneratieve veranderingen, hernia’s en postoperatieve situaties. Deelname vereist uitsluiting door een specialist van eventuele contra-indicaties en toestemming van de behandelend chirurg binnen vier maanden na de operatie. Contra-indicaties zijn onder meer tumoren, acute ontstekingen en recente fracturen. Voor een succesvolle behandeling is de toestemming van de patiënt en zijn motivatie om deel te nemen vereist.

 

Als lichaamsbeweging een medicijn is, waarom kennen we de dosis dan niet?

Over beweeginterventies wordt onvoloende gerapporteerd bij een groot aantal gezondheidsproblemen. Als lichaamsbeweging een medicijn is, dan is het onduidelijk hoe het wordt voorgeschreven en gegeven, wat de vertaling van onderzoek naar de praktijk mogelijk beperkt. (1)

Met het DAVID rug en nek concept kunnen objectieve metingen worden gedaan met behulp van mobiliteits- en isometrische krachttesten. De tests worden vergeleken met referentiegegevens en de waarden kunnen worden omgezet in verschillende op diagnose gebaseerde trainingssjablonen met programmaregels en ondersteunt door kunstmatige intelligentie (AI).

Hansford H.J, Wewege M.A, Cashin A.G, Hagstrom A.D, Clifford B.K, McAuley J.H, Jones M.D. If exercise is medicine, why don’t we know the dose? An overview of systematic reviews assessing reporting quality of exercise interventions in health and disease. British Journal of Sports Medicine, 2022.

Oefenprogramma’s met behulp van AI

Het algemene doel van een succesvolle behandeling is het verminderen van de waargenomen pijn en het verhogen van de kwaliteit van leven. Om dit doel te bereiken, moet actieve therapie progressief zijn en in lijn met het vermogen van de persoon om zich aan te passen aan de veranderingen.

Behandeling is altijd gebaseerd op individuele beoordeling. De progressie van het programma volgt de subjectieve evaluatie door de patiënt van de waargenomen weerstand en pijnindicatoren. Een standaard rug programma biedt een veilige start die kan worden gebruikt in de eerste fasen van de revalidatie. Programmaregels op basis van biofeedback en kunstmatige intelligentie zorgen voor de juiste trainingsstimulans en staat altijd onder begeleiding en goedkeuring van de therapeut.

EVE therapiesoftware

Het uitgebreide EVE softwareplatform (beschikbaar in het Nederlands en meer dan 20 verschillende talen) voor therapeuten is essentieel voor het beheer van onze oefentoestellen. De software stelt trainingssjablonen op, analyseert de resultaten voor de patiënt en houdt de tevredenheid van de patiënt bij. De software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en algoritmen gebaseerd op biofeedback van de patiënt. De EVE-software is ontworpen om de administratieve last voor therapeuten te minimaliseren, zodat zij zich op de patiënt kunnen richten.

 • Automatisering van intakes – intakeformulieren en functionele resultaten naar patiënten e-mailen of chatten
 • Meten van functie – door middel van mobiliteit en isometrische testen
 • Therapiesoftware – eenvoudig behandelingen documenteren via geautomatiseerde dagelijkse journaals
 • Trainingsprogramma’s – automatisering van trainingsprogramma’s via AI
 • Thuisoefeningen – programma’s voor thuisoefeningen via de APP
 • Medische vragenlijsten – digitalisering van medische vragenlijsten
 • Afspraken plannen – via APP en ingebouwde kalenders op de website
 • Hl7/API Integratie – verbind EVE met uw bestaande EMR systeem of andere software/hardware leveranciers

Meer informatie over het EVE Software Platform

Betrokkenheid van de patiënt met de EVE mobiele app

Voor zelfmanagement is een patiënten app die functioneert als een patiënten portaal een zeer patiëntvriendelijke en efficiënte manier van communicatie die de administratieve handelingen van de therapeut minimaliseert. De EVE app is een interactieve mobiele app voor het bijhouden van trainingsgegevens, het maken van afspraken en het delen van oefenprogramma’s. Op deze wijze is de patiënt betrokken bij zijn eigen revalidatie proces en beslist samen met de therapeut welke behandeling noodzakelijk is.

 • Begeleiding en tracking voor thuisoefeningen
 • Chatten met uw therapeut of groepsleden
 • Afspraken met uw therapeut of trainingsgroep beheren
 • Taakmodule met meldingen om je gezondheid te verbeteren
 • Overzicht van trainingsresultaten en diverse voortgangsrapportages

Meer informatie over de EVE APP

Succesvol verdienmodel door data gestuurde oefentherapie met toestellen

Hoe onderscheidt u uw centrum van anderen en maakt u een investering in data gestuurde oefentherapie winstgevend? Voeg waarde toe aan uw stakeholders en creëer een succesvol bedrijfsmodel voor fysiotherapie praktijken, chiropractor praktijken, ziekenhuizen, revalidatiecentra, sportscholen en ZBC’s.

Impact van DAVID Oefentoestellen

DAVID ontwikkelt sinds de jaren ’80 oefenapparatuur voor fysiotherapeutische centra, ziekenhuizen, chiropractor praktijken, revalidatiecentra, ZBC’s, sportscholen en militaire trainingsfaciliteiten. DAVID is wereldleider op het gebied van data gestuurde oefentoestellen en heeft meer dan 600 installaties in medische instellingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, China en Azië.

De ultramoderne trainingsapparatuur wordt geproduceerd in Finland en wordt ondersteund door verschillende wetenschappelijke artikelen.

Bekijk de wetenschappelijke artikelen

Ruimtebesparende oplossing

De oefenruimte kan zo klein zijn als 25 m2.

Wetenschappelijk onderzoek

Validatie

Spieractiviteit in doelspieren in verschillende bewegingsrichtingen van de wervelkolom

Doel
Het analyseren van de spieractiviteit van de doelspieren in vergelijking met andere spieren in David Spine-apparaten.

Methoden
EMG werd gebruikt om de isolatie van de doelspieren te testen tijdens maximale isometrische contractie. In de 110 en 130 apparaten werd ook de spieractivatie tijdens submaximale dynamische spierarbeid (70% van 1 RM) getest.

Resultaat
Fixatie in David Spine-apparaten lijkt de doelspieren effectief te activeren en andere spieren te remmen.

Denner A. Muskuläre Profile der Wirbelsäule. Berlin, Heidelberg; Springer; 1997. Chapter 7.4, Ergebnisse Eigener Reliabilitäts- und Validitätsuntersuchungen; p. 163–178.

Medisch

Actieve, doelgerichte en gemeten apparaatgebaseerde therapie voor lage rugpijn met het David Spine Concept. Vergelijking van 2 behandelingsprotocollen.

Doel
Het bepalen van de effectiviteit van apparaatgebaseerde therapie voor lage rugpijn.

Methoden
Twee verschillende behandelprotocollen met het David Spine Concept:

Uitgebreid protocol: 24 sessies, apparaten: G110, G120, G130, G150.
Kort protocol: 16 sessies, apparaten: G110, G120. Patiënten trainden twee keer per week met 20-40% belasting, 20 reps, 4,5-5 sec. rep duur.
Uitkomstmaten: functiebeperking (ODI), pijn (VAS), functionele status (kracht, ROM).

Resultaat
In beide programma’s was er statistisch significante verbetering op het gebied van invaliditeit, pijn en functionele status na de behandeling.

Langella F, Boido E, Basso S, Bassi C, Biber Z, Vanni D et al. Active, Targeted, and Measured Device-Based Therapy for Low Back Pain With the David Spine Concept. Topics in Geriatric Rehabilitation 2021;37(4):230-238.

Economisch

Geïntegreerde zorg voor rugpijn: wetenschappelijke documentatie 2006-2008.

Doel
Onderzoeken of geïntegreerde zorg voor rugpatiënten (FPZ Concept dat oefentherapie voor de wervelkolom omvat) leidt tot economische besparingen in medische kosten in vergelijking met standaardzorg.

Methoden
Vergelijkende gegevens van standaardzorg en geïntegreerde zorg werden gemaakt aan de hand van deze twee criteria:

 1. Er waren gegevens nodig van verzekerden van een zorgverzekeraar die niet deelnamen aan geïntegreerde zorg.
 2. Retrospectieve resultaten (periode voor de start van geïntegreerde zorg) en ook prospectieve resultaten (evaluatie van de effecten) moesten beschikbaar zijn voor deze gegevens.

Voor dit doel werden de gegevens opgevraagd bij een grote Duitse zorgverzekeraar die vanaf het begin partner was van geïntegreerde zorg voor rugpijn.

Uitkomsten
Geïntegreerde zorg liet statistisch significante besparingen zien op de volgende gebieden: doktersbezoeken, medicatie en remedies en hulpmiddelen. In de categorie “arbeidsongeschiktheid” leek geïntegreerde zorg succesvol te zijn als deze werd gestart vóór een tijdslimiet van 6 weken afwezigheid van het werk.

In totaal bedroegen de gemiddelde jaarlijkse besparingen €1.562 per patiënt.

FPZ AG Köln (Hrsg). Integrierte Versorgung Rückenschmerz: Wissenschaftliche Dokumentation 2006–2008. 2009.

 

De toekomst van Fysiotherapie

Download het e-book