Behandeling van nekpijn

Vind uw DAVID locatie

Wat is nekpijn?

Heeft u last van acute of chronische nekpijn, een whiplashartrose, stijve spieren en/of een nekhernia? Heeft u diverse behandelingen geprobeerd met weinig of geen resultaat? Wordt u belemmert in uw bewegingen en zijn de klachten van invloed op uw gemoedstoestand? Voelt u zich onbegrepen, verdrietig, boos of onzeker? Uit recent onderzoek is gebleken dat bij één op de zeven mensen de klachten langer duren dan zes maanden. In dit geval spreken we van chronische nekpijn.

Vind uw DAVID locatie

 

Symptomen van nekpijn

  • U heeft moeite met omkijken
  • U kunt moeilijk of niet in slaap komen door de pijn in uw nek
  • U kunt uw (werk)activiteiten door uw nekklachten niet of nauwelijks uitvoeren
  • De nekpijn beheerst uw algemeen dagelijks leven
  • U heeft naast nekklachten ook last van schouderklachten
  • U heeft regelmatig last van hoofdpijn klachten
  • Mogelijk voelt u tintelingen in uw schouders en armen

Als u last heeft van nekklachten is het zeer raadzaam om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen, met name als de pijn zeer hevig aanwezig is, al langer dan zes weken bestaat, u uitvalverschijnselen krijgt of dat de pijn uitstraalt naar andere plekken in het lichaam.

Oorzaken van nekpijn

 

Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door spanningen, een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Het kan ook voorkomen dat nekpijn in de vorm van een whiplash ontstaat na de gevolgen van een auto ongeluk.

MRI en CT scans

MRI- en CT-scans geven vaak geen uitsluitsel; de afwijkingen die gezien worden, bijvoorbeeld degeneratie (slijtage), komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder nekpijn.

Bij mensen met nekpijn worden naast de pijn onder anderen de volgende klachten genoemd: duizeligheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, oogklachten, oorklachten, bewegingsangst en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Behandeling van nekpijn

 

Acute nekpijn

De fysiotherapeut (speciaal opgeleid door David Health Solutions) analyseert de nekklachten door gebruik te maken van speciale nek apparatuur, de EVE software zorgt ervoor dat we een meting kunnen doen van de spieren rondom de nekwervels. De resultaten analyseren we door de gegevens te vergelijken met een normwaarde. Als blijkt dat de normwaarde afwijkt dan kunnen we een behandelplan opstellen om uw spieren rondom uw wervelkolom op te trainen en met de juiste belasting uw kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Chronische nekpijn

Bijna alle chronische nekpijn patiënten hebben een lange behandelhistorie en zijn al bij diverse zorgverleners onder behandeling geweest. (Bijvoorbeeld bij de huisarts, manueel- fysiotherapeut, neuroloog, psycholoog, chiropractor, pijnarts, reumatoloog etc..).

Veel patiënten zijn gelukkig prima te helpen met uiteenlopende therapieën bij de bovenstaande zorgverleners. Wanneer dit niet het geval is dan komt de patiënt in aanmerking voor een revalidatie of nekschool programma. Vaak zien we dat de kwaliteit van leven naarmate de jaren met nekpijn vorderen drastisch achteruit gaat. Werken, sporten, achter de computer zitten en bewegen lukt niet of nauwelijks meer omdat er teveel reactie is na of tijdens de inspanning. Hierdoor ontstaat stijfheid van de spieren in de nekregio en kampen mensen met hoofdpijnen.

Op zoek naar een geschikte nekpijn specialist?

De behandeling van nekpijn is complex. In veel gevallen is er meer nodig dan alleen een fysiotherapeut of pijnbestrijding. Bij de DAVID Health centers zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen.

Vind uw DAVID locatie