DAVID oefenapparatuur

Heup en knie toestellen

Gecontroleerd. Gebruiksvriendelijk. Effectief.

Watch the full video

Oefentoestellen voor pre- en postoperatieve behandelprogramma’s

De heup- en knie toestellen van DAVID zijn essentieel om de uitdagingen van de vergrijzende bevolking aan te gaan en de chirurgische resultaten te verbeteren met pre- en postoperatieve behandelprogramma’s. Met de biomechanisch geoptimaliseerde oefentoestellen kunnen mobiliteit en isometrische krachtmetingen worden uitgevoerd en deze waarden worden omgezet in trainingsparameters met behulp van de EVE Software.

Pure perfectie.

De David knie- en heup oplossing is ontworpen om
verschillende heup- en knie aandoeningen aan te kunnen pakken met
het meest effectieve en biomechanisch correcte
cloud-gebaseerd revalidatietechnologie.

De technologie achter onze trainingsapparatuur

Een goed ontworpen oefening voorkomt schadelijke bewegingen, is zacht voor de gewrichten maar zeer vermoeiend voor de spieren en kan gemakkelijk worden afgestemd op elk individu. Een team van zeer ervaren ingenieurs en trainingsspecialisten ontwerpt onze medische trainingstoestellen en produceert zo de meest geavanceerde revalidatietechnologie.

Veiligheid

Voor DAVID betekent veiligheid veel meer dan alleen CE-certificering. Veiligheid betekent dat training positieve resultaten in uw lichaam moet opleveren en geen negatieve effecten zoals gespannen spieren en pijnlijke gewrichten.

Doeltreffendheid

Binnen de veiligheidsbeperkingen moeten alle oefeningen zo effectief mogelijk zijn. Dit is altijd het primaire doel geweest bij het ontwerpen van onze apparatuur. Om dit te bereiken neemt DAVID al meer dan 25 jaar deel aan onderzoek op verschillende gebieden.

Bruikbaarheid

De derde doelstelling is om van het gebruik van de technologie een positieve ervaring te maken. Onze technologie is zo ontworpen dat ze gebruiksvriendelijk is, zodat iedereen ze kan gebruiken zonder hulp van buitenaf, na initiële begeleiding en instructies.

De DAVID-apparaten zijn geclassificeerd als elektromechanische revalidatieapparaten (medische klasse 1m) met meetfunctie (Richtlijn 93/42/EEG).

Technologie en design

Therapiesoftware voor onze heup- en knieapparaten

Het uitgebreide EVE softwareplatform (beschikbaar in meer dan 20 verschillende talen) voor therapeuten is essentieel voor het beheer van onze trainingsapparatuur. De software stelt trainingssjablonen op, analyseert de resultaten voor de patiënt en volgt de tevredenheid van de patiënt. De software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en algoritmen op basis van biofeedback van de patiënt. De EVE-software is ontworpen om de administratieve last voor therapeuten te minimaliseren, zodat zij zich op de patiënt kunnen richten.

 • Automatisering van intakes – intakeformulieren en functionele resultaten per e-mail en tekst naar patiënten sturen
 • Meten van functie – Functionaliteiten voor mobiliteit en isometrische testen
 • Therapiesoftware – Eenvoudig behandelingen documenteren via dagelijkse aantekeningen
 • Trainingsprogramma’s – Automatisering van trainingsprogramma’s via AI
 • Thuisoefeningen – Thuisoefenprogramma’s
 • Medische vragenlijsten – Digitalisering van medische vragenlijsten
 • Afspraken plannen – via APP en ingebouwde kalenders
 • Hl7/API integratie – Verbind EVE met uw bestaande EMR systeem of andere software/hardware leveranciers

Betrokkenheid van patiënten met de EVE mobiele app

De EVE app is een interactieve, patiëntvriendelijke mobiele app voor het bijhouden van trainingsgegevens en het delen van oefenprogramma’s. Deze app is een effectieve en efficiënte manier om te communiceren met therapeuten en patiënten.

Met de EVE Mobile App kunt u:
 • Thuisoefeningen begeleiden en bijhouden
 • Chatten met uw therapeut of groepsleden
 • Afspraken met uw therapeut of trainingsgroep beheren
 • Patiënten waarschuwen met een taakmodule om hun gezondheid te verbeteren
 • Alle trainingsresultaten en rapporten bekijken

Patient APP

Degeneratie aanpakken met beweging

Menselijke gewrichten zijn van nature ontworpen om ongeveer 40 jaar mee te gaan. Degeneratieve aandoeningen van de gewrichten zijn de belangrijkste reden geworden voor pijn en, als gevolg daarvan, een afname van de kwaliteit van leven bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen.

De populariteit van voetbal, ijshockey en skiën heeft allemaal bijgedragen aan de toegenomen frequentie van blessures, zoals MCL- en ACL-scheuren. Er is een groeiende consensus in de medische gemeenschap dat gecontroleerde fysieke activiteit kan bijdragen aan het voorkomen en genezen van verschillende knie- en heupproblemen.

Het is een bewezen feit dat voor veel aandoeningen van het bewegingsapparaat die een chirurgische behandeling vereisen, de uitkomst aanzienlijk is verbeterd door revaliderende spiertraining.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat beweging een medicijn kan zijn voor pijnlijke gewrichten. Bij gewrichten zoals de knie, die relatief eenvoudige structuren zijn, zijn oefeningen eenvoudig en is belasting gemakkelijk op een gecontroleerde manier toe te passen. Er zijn speciaal ontworpen apparaten nodig om het doelgebied te isoleren voor totale controle over de beweging en belasting.

Alle bewegingen moeten beginnen met een beperkt bereik en lage belasting, binnen de pijntolerantie. Tijd is essentieel omdat fysiologische veranderingen langzaam gaan. De ideale behandeling duurt drie maanden met daarna een doorlopend programma.

Typical indications

Artrose is de meest voorkomende oorzaak van chronische invaliditeit onder de ouder wordende bevolking. De effectiviteit van een oefening bij knie- en heupartrose wordt toegeschreven aan het vermogen om de sensomotorische disfunctie van de spieren (zwakte, vermoeidheid, slechte controle) om te keren, waardoor abnormale bewegingen worden voorkomen en de normale biomechanica wordt hersteld.
Het mediale collaterale ligament is een van de meest beschadigde ligamenten van de knie. De behandeling van mediale knieletsels is geëvolueerd van chirurgische behandelingen naar voornamelijk niet-operatieve behandeling met een aangepast functioneel revalidatieprogramma. Er wordt vroeg begonnen met actieve bewegingsuitoefening om stijfheid te voorkomen met gelijktijdige versterkende oefeningen.
Patellaire instabiliteit beschrijft patellaire dislocatie, patellaire subluxatie en algemene symptomatische patellaire instabiliteit. Het is verantwoordelijk voor 11% van de musculoskeletale symptomen en er is een hogere incidentie bij vrouwen. Patellaire instabiliteit kan vaak succesvol worden behandeld zonder operatie. Een ideale revalidatie vereist het vermijden van pijn tijdens het sporten.
De voorste kruisband van de knie controleert de beweging van het onderbeen (tibia) ten opzichte van het dijbeen (femur) en begeleidt de knie-extensie. Het doel van de behandeling van ACL rupturen is om het beste functionele niveau voor de patiënt te verkrijgen zonder risico op nieuwe blessures of degeneratieve veranderingen in de knie.
Een heupprothese-operatie kan worden uitgevoerd vanwege slijtage of na een ongeval, zoals een breuk van het dijbeen. De meest voorkomende van de twee is echter een operatie als gevolg van geleidelijke slijtage. Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is heupartrose. Bij een heupprotheseoperatie wordt een kapot gewricht vervangen door een nieuw kunstgewricht. Dit betekent dat er nieuwe onderdelen aan zowel de heup als het dijbeen worden bevestigd. De details van de operatie worden altijd door de chirurg bepaald.
Een knieprothese-operatie wordt meestal uitgevoerd vanwege vergevorderde knieartrose. Bij artrose verliest het gewricht meer kraakbeen dan er wordt aangemaakt. Het oppervlak van het gewrichtskraakbeen raakt beschadigd en kan afslijten, waardoor de botten tegen elkaar schuren. De irritatie veroorzaakt ontsteking van de gewrichtsbekleding, wat leidt tot zwelling en stijfheid. Het lichaam is niet in staat om het beschadigde gewrichtskraakbeen zelf te herstellen. Bij een knieprothese-operatie wordt het versleten oppervlak verwijderd. Vervolgens worden kunstmatige gewrichtsoppervlakken op zowel het dijbeen als het scheenbeen geplaatst en vastgezet met botcement.
Gescheurde meniscus Er zijn twee soorten kraakbeen in de knie: gewrichtskraakbeen en meniscuskraakbeen. Dit zijn halvemaanvormige bindweefselschijven die voornamelijk functioneren als schokdempers. Ze bevinden zich tussen het scheenbeen en het dijbeen. Verwondingen aan de meniscus ontstaan meestal door verdraaiing van de knie. De meniscus kan echter ook scheuren door overmatige belasting van de knie. De symptomen treden niet onmiddellijk op na een knieverstuiking, maar kunnen een paar dagen later optreden.

7 Reasons why Exercise Therapy will change Spine and Orthopedic care

Wetenschappelijk bewijs

Onze unieke methode met variabele weerstand werd onderzocht in een reeks studies onder supervisie van professor Paavo Komi, waarbij David werd vergeleken met andere methoden en EMG werd gebruikt om de juistheid van de belastingscurven en de effectiviteit van de training te valideren. De resultaten waren heel duidelijk: het variabele principe van David was inderdaad optimaal en had een groot vermoeiend effect op de spieren.

Concluderend suggereren de huidige bevindingen dat de herhaalde concentrische contracties van de kniestrekkerspieren tegen de variabele weerstand optimale belastingsomstandigheden kunnen creëren die resulteren in grote vermoeiende effecten op de neuromusculaire prestaties.


Häkkinen K, Kauhanen H, Komi PV. Effects of fatiguing loading with a variable resistance equipment on neural activation and force production of the knee extensor muscles. Electromyogr Clin Neurophysiol. 1988;28(2-3):79-87.

Eén onderzoek vergeleek de variabele weerstand van David met kunstmatige (pneumatische) belasting (HUR). De bevindingen toonden aan dat het met de juiste variabele belasting mogelijk is om een hogere vermoeiing te bieden, wat essentieel is voor het herstel van de functie van elk gewricht.

De huidige studie toonde aan dat, tenminste bij ongetrainde proefpersonen, het stapeltoestel grotere niveaus van perifere vermoeidheid induceerde tijdens hypertrofische belasting. Het leidde ook tot grote centrale vermoeidheid tijdens maximale krachtbelasting en krachtbelasting.


Peltonen H, Häkkinen K, Avela J. Neuromuscular responses to different resistance loading protocols using pneumatic and weight stack devices. Journal of Electromyography and Kinesiology 2013;23(1):118-124.

Een ander onderzoek keek naar variabele versus constante weerstand bij een beenpersoefening en ontdekte dat het beste trainingseffect kan worden verkregen bij een licht toenemende belasting met een variabele weerstandsmethode (gebruikt in de David G210 Multifunctional Leg Press).

Dit onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van variabele weerstand tijdens de leg press-oefening de kracht en daarmee de EMG-activiteit kan verhogen bij grotere kniehoeken tijdens enkelvoudige herhalingscontracties met constante snelheid.

 

 

Walker S, Peltonen H, Avela J, Häkkinen K. Kinetic and electromyographic analysis of single repetition constant and variable resistance leg press actions. Journal of Electromyography and Kinesiology 2011;21(2):262-269.

Compromisloos

Biomechanische techniek zorgt voor veiligheid, controle en effectiviteit. Dit betekent dat een optimaal ontworpen apparaat zowel kan worden gebruikt in een vroeg stadium van revalidatie als in trainingen met hoge intensiteit voor topatleten.

Technologie

De voordelen van data gestuurde oefentherapie

Download het E-book