Heup en knie toestellen

Gecontroleerd. Gebruiksvriendelijk. Effectief.

Bekijk de video

Het bieden van een doelgerichte, veilige en efficiënte oplossing.

De David heup- en knie toestellen zijn ontworpen om uitdagingen zoals veroudering van het lichaam aan te kunnen en om de resultaten van operaties te verbeteren met preventieve, pre- en postoperatieve behandelprogramma’s.

 

Pure perfectie.

De David knie- en heup oplossing is ontworpen om
verschillende heup- en knie aandoeningen aan te kunnen pakken met
het meest effectieve en biomechanisch correcte
cloud-gebaseerd revalidatietechnologie.

Degeneratie aanpakken met beweging

De gewrichten van de mens zijn door de natuur ontworpen om ongeveer 40 jaar mee te gaan. Degeneratieve aandoeningen van de gewrichten zijn de belangrijkste oorzaak van pijn en, als gevolg daarvan, verlies van kwaliteit van leven bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.
De populariteit van voetbal, ijshockey en skiën heeft allemaal bijgedragen tot de toegenomen frequentie van blessures. In de medische gemeenschap is men het er steeds meer over eens dat gecontroleerde lichaamsbeweging een belangrijke factor kan zijn bij het voorkomen en genezen van verschillende knie- en heupproblemen.
Het is een bewezen feit dat voor veel spier- en gewrichtsaandoeningen die een operatie als behandeling vereisen, het resultaat aanzienlijk verbeterd is door oefentherapie.

Verschillende studies hebben aangetoond dat beweging als medicijn kan werken voor pijnlijke gewrichten. Bij gewrichten zoals de knie  zijn de bewegingen eenvoudig en is de belasting gemakkelijk op een gecontroleerde manier toe te passen, maar er zijn speciale apparaten nodig om het doelgebied te isoleren om totale controle te krijgen over de beweging en de correcte belasting.
Alle bewegingen moeten beginnen met een beperkt bereik (Range of Motion) en een lage belasting, binnen de pijntolerantie van de patient. Tijd is essentieel aangezien fysiologische veranderingen traag zijn. De ideale behandeling zou drie maanden moeten duren met een doorlopend preventie programma.

Typische indicaties

Osteoartitis is de meest voorkomende oorzaak van chronische invaliditeit bij de ouder wordende bevolking. De effectiviteit van een oefening bij knie- en heupartrose wordt toegeschreven aan het vermogen om de sensomotorische disfunctie van de spieren (zwakte, vermoeidheid, slechte controle) om te keren, abnormale bewegingen te voorkomen en de normale biomechanica te herstellen, wat leidt tot een beter looppatroon, verlichting van pijn en verbetering van de functie.
Het mediale collaterale ligament is één van de meest voorkomende letsels aan de kniebanden. De behandeling van mediale knieblessures is geëvolueerd van chirurgische behandelingen naar meestal niet-operatieve behandeling met een aangepast functioneel revalidatieprogramma. Er wordt in een vroeg stadium begonnen met actieve bewegingsoefeningen om stijfheid te voorkomen, met gelijktijdige versterkende oefeningen.
Patellaire instabiliteit beschrijft patellaire dislocatie, patellaire subluxatie en algemene symptomatische patellaire instabiliteit. Het is verantwoordelijk voor 11% van de musculoskeletale symptomen en er is een hogere incidentie bij vrouwen. Patellaire instabiliteit kan vaak succesvol behandeld worden zonder operatie. Een ideale revalidatie vereist het vermijden van pijn tijdens het sporten.
De voorste kruisband van de knie controleert de beweging van het onderbeen (tibia) ten opzichte van het dijbeen (femur) en begeleidt de knie-extensie. Het doel van de behandeling van ACL rupturen is het verkrijgen van het beste functionele niveau voor de patiënt zonder het risico van nieuwe blessures of degeneratieve veranderingen in de knie.

Wetenschappelijk onderzoek

Onze unieke variabele weerstandsmethode werd onderzocht in een reeks studies onder supervisie van professor Paavo Komi, waarbij David met andere methoden werd vergeleken en EMG werd toegepast om de juistheid van de belastingscurven en de doeltreffendheid van de training te valideren. De resultaten waren zeer duidelijk: het variabele David-principe was inderdaad optimaal en had een groot vermoeiend effect op de spieren.

Tot besluit suggereren de huidige bevindingen dat de herhaalde concentrische contracties van de kniestrekkerspieren tegen de variabele weerstand optimale belastingscondities kunnen creëren die resulteren in grote vermoeiende effecten op de neuromusculaire prestaties.

 

E.g. Effects of fatiguing loading with a variable resistance equipment on neural activation and force production of the knee extensor , K. Häkkinen, H. Kauhanen and P. V. Komi, Electromyogr. Clin. Neurophysiol. 1988, 28, 79-87.

In één studie werd de variabele weerstand van David vergeleken met kunstmatige (pneumatische) belasting (HUR). De bevindingen toonden aan dat het met de juiste variabele belasting mogelijk is een hogere vermoeiing te geven, wat essentieel is voor het herstel van de functie van elk gewricht

De huidige studie toonde aan dat, althans bij ongetrainde proefpersonen, het gewichtstoestel grotere perifere vermoeidheidsniveaus induceerde tijdens hypertrofische belasting. Het leidde ook tot grote centrale vermoeidheid tijdens de maximale krachtbelasting.

 

 

Neuromuscular responses to different resistance loading protocols using pneumatic and weight stack devices, Heikki Peltonen, Keijo Häkkinen, Janne Avela, Journal of Electromyography and Kinesiology (2012)

In een andere studie werd gekeken naar variabele versus constante weerstand bij een leg press oefening en werd vastgesteld dat het beste trainingseffect kan worden verkregen bij een licht toenemende belasting met een variabele weerstandsmethode (gebruikt in de David G210 leg press).

Deze studie heeft aangetoond dat het gebruik van een variabele weerstand tijdens de leg press oefening de kracht en bijgevolg de EMG activiteit kan verhogen bij grotere kniehoeken tijdens enkele herhalingen van stea-dy-paced contracties

 

Kinetic and electromyographic analysis of single repetition constant and variable resistance leg press actions, Simon Walker, Heikki Peltonen, Janne Avela, Keijo Häkkinen, Journal of Electromyography and Kinesiology 21 (2011) 262–269

Doeltreffend

Biomechanische techniek zorgt voor veiligheid, controle en doeltreffendheid. Dit betekent dat een optimaal ontworpen toestel zowel in een vroeg stadium van de revalidatie als bij een intensieve training van topatleten kan worden gebruikt.

Leer meer

De toekomst van Fysiotherapie

Download de White Paper (in Engels)