Behandeling van rugpijn

Bekijk de video

Wat is rugpijn?

Heeft u al jaren last van acute of chronische rugpijn, spit,  artrosespondylose, failed back surgery syndromekanaalstenosediscopathie, stijve spieren en/of een rughernia? Bij de DAVID Health Solutions centers zijn diverse specialisten actief die samen met de cliënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen.

Bekijk de video

Symptomen van acute rugpijn

  • Niet meer goed kunnen bewegen
  • Door je benen heen zakken
  • Pijnscheuten
  • Niet kunnen bewegen van de onderrug
  • Zitten is vaak lastig
  • Niet overeind kunnen komen

Symptomen van chronische rugpijn

  • Continue pijn in het lichaam
  • Verminderde gemoedstoestand
  • Depressieve klachten
  • Uitval van werk

Oorzaken van rugpijn

Acute rugpijn

Bent u door uw rug gegaan? Heeft u last van een spit aanval? Spit is een acute, maar niet ernstige vorm van lage rugpijn. Het komt veel voor: zeven procent van de Nederlandse en Belgische mannen en zes procent van de Nederlandse en Belgische vrouwen hebben er weleens last van gehad. Je hebt het vast weleens iemand horen zeggen: Het is ineens in mijn rug geschoten. Dit wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor diverse aandoeningen aan de onderrug. De aanleiding voor acute rugklachten zijn niet altijd even duidelijk. Vaak ontstaan ze naar een ogenschijnlijke onschuldige activiteiten zoals werken in de tuin of tijdens een hevige niesbui.

 

Chronische rugpijn

Als de klachten langer dan 3 maanden aanhouden dan spreken we van chronische rugpijn. Naarmate de jaren vorderen worden de klachten steeds heftiger en beheerst de rugpijn een groot deel van uw dagelijks leven. De exacte oorzaak is meestal onbekend; uit recent internationaal onderzoek gepubliceerd in The Lancet (2018) blijkt dat in 95 procent van de gevallen er geen verklaring is voor de klachten. MRI- en CT-scans geven vaak geen uitsluitsel; de afwijkingen die gezien worden, bijvoorbeeld degeneratie (slijtage), komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder (lage)rugpijn.

Behandeling van rugpijn

De behandeling van acute rugklachten is anders dan de behandeling van chronische rugklachten. Bij acute rugklachten kunt u het beste een fysiotherapeut bezoeken die speciaal is opgeleid door de David Academy.

Bijna alle chronische rugpijn patiënten hebben een lange behandelhistorie en zijn al bij diverse zorgverleners onder behandeling geweest. (Bijvoorbeeld bij de huisarts, (manueel)fysiotherapeut, neuroloog, psycholoog, chiropractor, pijnarts, reumatoloog etc..).

Veel patiënten zijn gelukkig prima te helpen met uiteenlopende therapieën bij de bovenstaande zorgverleners. Wanneer dit niet het geval is dan komt de patiënt in aanmerking voor een revalidatie of rugschool programma. Vaak zien we dat de kwaliteit van leven naarmate de jaren met rugpijn vorderen drastisch achteruit gaat. Werken, sporten en bewegen lukt niet of nauwelijks meer omdat er teveel reactie is na of tijdens de inspanning.

 

Het vertrouwen in het eigen lichaam wordt aangetast. In veel gevallen is er sprake van angst om te bewegen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het dagelijks leven. De (spier)conditie wordt minder en de periodes zonder pijn worden steeds korter of verdwijnen zelfs helemaal. Het is logisch dat dit invloed heeft op iemand zijn gemoedstoestand. Pijn kost veel negatieve energie en zin in sociale activiteiten wordt beperkt. Een gevolg hiervan is onbegrip van het gezin, vrienden en familie dat tot vervelende situaties kan lijden. Kortom de pijn staat centraal en de wereld daarom heen wordt steeds een stukje kleiner. We spreken van een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Om in aanmerking te komen voor een revalidatie of rugschool programma dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of behandeld specialist.

Op zoek naar een geschikte rugpijn specialist?

De behandeling van rugpijn is zeer divers. Bij de David Health Solutions centers zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen.

Bekijk de video