Knie en heupklachten

Bekijk de video

Wat zijn knie- en heupklachten?

Knie en heupklachten zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Knie en heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of degeneratie (slijtage). Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door een aandoeningen veroorzaakt is elders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie. Om de pijn in de heup te verhelpen, is het daarom belangrijk om eerst de bron van de pijn in de heup te ontdekken.

Vind uw DAVID locatie

Symptomen van knie- en heupklachten

  • Pijn in de heup en of knie  (ook in de avond en nacht)
  • Pijn in de knie en heup tijdens het bewegen
  • Uitstraling van pijn naar het been en of het geslachtsdeel
  • Een verstoord looppatroon
  • Verminderde mobiliteit
  • Verminderde bewegingsvrijheid van de heup en knie

Oorzaken van knie- en heupklachten

Osteoarthitis is de meest voorkomende oorzaak van chronische invaliditeit bij ouderen. De effectiviteit van een oefening in het knie- en heupgewricht wordt toegeschreven aan het vermogen om spiersensomotorische stoornissen (zwakte, vermoeidheid, slechte controle) om te keren, abnormale bewegingen te voorkomen en de normale biomechanica te herstellen, waardoor een beter looppatroon wordt beïnvloed, de pijn wordt verlicht en de functie wordt verbeterd.

Het mediale collaterale ligament is een van de meest beschadigde ligamenten van de knie. De behandeling van mediale knieblessures is geëvolueerd van chirurgische behandelingen naar (over het algemeen) niet-operatieve behandeling met een functioneel revalidatieprogramma. Het actieve range of motion wordt vroegtijdig in gang gezet om stijfheid te voorkomen.

Patellaire instabiliteit beschrijft patellaire dislocatie, patella-subluxatie en algemene symptomatische patella-instabiliteit. Het is verantwoordelijk voor 11% van de musculoskeletale symptomen en er is een hogere incidentie bij vrouwen. Patellaire instabiliteit kan vaak succesvol worden behandeld zonder een operatie. Ideale revalidatie vereist het voorkomen van pijn tijdens het sporten.

De voorste kruisband van de knie controleert de beweging van het onderbeen (tibia) ten opzichte van het dijbeen (dijbeen) en begeleidt de knie-extensie. Het doel van de behandeling  is het verkrijgen van het beste functionele niveau voor de patiënt zonder het risico van nieuwe blessures of degeneratieve veranderingen in de knie.

Patiënten ervaringen

Behandeling van knie- en heupklachten

De fysiotherapeut (speciaal opgeleid door de David Academy) analyseert de knie en of heupklachten door gebruik te maken van speciale medische apparatuur, de EVE software zorgt ervoor dat we een meting kunnen doen van de spieren rondom het knie en heupgewricht. De resultaten analyseren we door de gegevens te vergelijken met een normwaarde.

Als blijkt dat de normwaarde afwijkt dan kunnen we een behandelplan opstellen om uw spieren rondom uw knie- en heupgewricht op te trainen en met de juiste belasting uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Op zoek naar een geschikte heup- en knie specialist?

De behandeling van knie- en heupklachten zijn complex. Bij de DAVID Health centers zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen. Voor meer informatie kunt u onze referentiepagina bezoeken.

Vind uw DAVID locatie