Wat is een hernia?
Bijna iedereen heeft zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Scheuren of breuken (hernia’s) is een geleidelijk proces dat ontstaat door verkeerde bewegingen of een verkeerde lichaamshouding van de wervelkolom.
Er zijn meerdere oorzaken van een hernia
- een aangeboren (genetisch bepaalde) zwakte van weefsel van de tussenwervelschijf (discus), dit is in meer dan 50% van alle gevallen de oorzaak
- zware rug of nek belastende werkzaamheden
- vertillen en/of verschuiven
- gebrek aan beweging en langdurig zitten
- een slechte spierconditie
Oorzaken van een hernia
Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht en/of door de iname van (structureel) verkeerde voeding. Bij oudere mensen komt het voor omdat de discus zijn kracht en vitaliteit verliest.
Mensen die roken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een hernia. Bij vijf procent van de mensen met acute rugpijn is er ook sprake van een hernia. De kans op spontane genezing ervan is groot: van elke vier mensen met een hernia genezen er drie zonder dat een operatie noodzakelijk is. Per jaar krijgen in Nederland zo’n 75.000 mensen symptomen van een hernia. Hiervan worden er in Nederland jaarlijks zo’n 13.000 geopereerd.
Behandeling van een chronische hernia
- In de meeste gevallen heeft u pijn in de (onder)rug;
- U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie;
- Dof gevoel in uw benen en/of voeten;
- De pijn wordt erger bij hoesten of niezen;
- U kunt met gestrekte knieën minder goed bukken en u kunt minder ver dan normaal met uw vingers bij de grond komen.
Wanneer er sprake is van aanhoudende klachten (ondanks behandeling bij de fysiotherapeut) en het niet vanzelfsprekend is dat u elke vorm van sport of werk kunt hervatten dan komt u in aanmerking voor een multidisciplinair DAVID revalidatieprogramma of een behandeling in één van de DAVID fysiotherapie praktijken. Dit kunt u bespreken met uw huisarts.